Da li je Urugvaj bolji od Srbije – pitanje je koje se po automatizmu nametnulo nakon velike drame i penala na meču te južnoameričke reprezentacije i Gane, koja se kao drugoplasirana ekipa iz naše grupe D ukrstila u četvrtfinalu sa „urusima“.

Naš proslavljeni stručnjak i od skoro doktor fudbala Ljupko Petrović jedno vreme je trenirao Penjarol iz Montevidea.

– Dobro poznajem taj narod. Nesumnjivo, imaju jak karakter, uvek će izgarati na terenu. Oni kažu da igraju srcem, u šta sam se puno puta uverio.
Malu prednost Petrović ipak daje „orlovima“.

– „Urusi“ su individualno ispod naših okvira, ali i Gane i mnogih reprezentacija koje su otišle kući. Apsolutno tvrdim da su po kvalitetu slabiji od nas, ali svaka im čast za ovo što su postigli. Ali, protiv Gane, Forlan je pretrčao najviše, nije glumio zvezdu na terenu. Maestralno ih vodi Oskar Tabarez, moj prijatelj iz urugvajskih dana. Navijaću za njih do kraja – ocenio je Petrović.

Vladica Popović, trener koji je sa Zvezdom osvojio Interkontinentalni kup u Tokiju, takođe je dobro upućen u južnoamerički fudbal, pošto je radio u Kolumbiji, Peruu, Venecueli…

– Razlike postoje, ali su minimalne. Jedina očigledna razlika je u tradiciji, pošto su „urusi“ dva puta osvajali pehar svetskog prvaka. Istorija pokazuje da su žilavi, da sa njima nema opuštanja. Dobri su, imaju čvrstu odbranu, imamo je i mi, ali možda je njihova razlika i to što nisu izgubili prvu utakmicu na šampionatu, kao mi – ističe Popović.

Dejan Stankovic Srbija-Australija

Da su bili precizniji protiv Australije, Antićevi izabranici bi prošli grupnu fazu umesto Gane i jedan stepenik bi ih delio do Urugvaja.

-Istina je, lako je moglo da se desi da mi odmerimo snage u polufinalu sa Holandijom, ali ipak treba pobediti i otići dalje. Pratili su nas pehovi, verovao sam posle Nemačke da stvarno možemo daleko. Urugvajci su jednostavno bili spretniji, iskorišćavali su svoje šanse, mi nismo, i tu vidim razliku između te dve selekcije – završio je Popović.

Za Mihaila Ivanovića, trenera nekoliko prvoligaških klubova, dileme nema – Srbija je bolja od Urugvaja.

– Tvrdim da imamo veći kvalitet u odnosu na njih. Oni možda imaju Forlana i Suareza, koji je pravi golgeter, ali tek u petak uveče mi je bilo strašno krivo. Taman sam počeo da zaboravljam poraz na Mondijalu, i onda vidim kako su Urugvajci otišli dalje. Srbija bi bolje od Gane odigrala, i protiv SAD, i protiv Urugvaja. Nikada više nećemo imati ovako povoljan žreb – zaključio je Ivanović.

Povezane vesti