Neplanirani izlet u Pretoriju u „režiji“ Bore Milutinovića, osim zadovoljstva da se vidi još jedna utakmica Mondijala, doneo je i srdačni susret sa starim poznanikom Dejvidom Milerom, jednim od najpoznatijih engleskih novinara i velikim autoritetom u svetu fudbala.

Nikola Zigic propusta priliku za go tokom utakmice Srbija-Gana

Dejvid je poodavno u penziji, ali i njegov primer pokazuje da dobar novinar nikada ne prestaje da radi. Ima 75 godina, ali je vrlo vitalan i svakodnevno radi za „Dejli ekspres“. On je i jedan od najvećih poštovalaca jugoslovenskog i srpskog fudbala. Ne zna ni sam koliko je puta bio u Beogradu i bivšoj Jugoslaviji, ima puno prijatelja u Srbiji, svojevremeno je hteo da dovede Miljana Miljanića u Englesku, sa Den Tanom je kućni prijatelj, baš kao što je bio i sa Mirom Radojčićem, u Pretoriji se srdačno pozdravio sa Borom Milutinovićem.

– Čujem da Miljan nije baš najbolje sa zdravljem. Ako si u kontaktu, prenesi mu moje najbolje želje –kaže na početku razgovora.

Pitam ga koji mu je ovo Mondijal…

– Četrnaesti, nisam propustio nijedan od Švedske 1958.

Koji je bio najlepši?

– Meksiko 1970. To je bio poslednji Mondijal na kome se fudbal još „igrao“. Već od 1974. počela je era pomalo industrijskog fudbala, snaga je postala važniji faktor od talenta, odbrana je dobila veći značaj od napada…

Pitam da li je video Srbiju…

– Samo na TV, video sam do sada 13 reprezentacija uživo, ali Srbiju nisam. Gledao sam sva tri meča na televiziji i zaključio da je nedostajao jedan spretni golgeter, tip centarfora koje je Jugoslavija u prošlosti uvek imala.

Koji vam se jugoslovenski tim najviše dopao ?

– Onaj iz 1974. u Nemačkoj. Imao je sve, velike majstore kakvi su bili Džajić, Bajević, Karasi, Bogićević, Katalinski, Oblak…

A najbolji engleski tim? Onaj iz Londona 1966?

– Ne! Bolji tim smo imali 1970. u Meksiku, bez obzira što smo 1966. bili svetski prvaci. Bilo je više talenta.

Engleska danas?

– Ima nekoliko jako dobrih fudbalera, ali ako misli da napravi ovde dobar rezultat, mora da napreduje, da podigne nivo igre. Ovo što je pokazala u grupi neće biti dovoljno.

Izvor: Blic

Povezane vesti