Nije istina da su pretili mojoj porodici zato što sam 1990. igrao za Jugoslaviju na SP. Ne verujem da je Ivica Osim to rekao! Pa, ja sam u Italiji do osmine finala igrao sa raspadnutim kolenom, posle stvarno više nisam mogao…

Srecko Katanec, Jugoslavija

Prijavite se kao saradnik sajta BeliOrlovi.rs

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Srećko Katanec tvrdi da mu nikada niko nije pretio zato što je igrao za nacionalni tim bivše SFRJ. On je u razgovoru za Press demantovao reči tadašnjeg selektora Ivice Osima, koji je tvrdio da je porodici Kataneca prećeno zato što on igra za „plave“ na Svetskom prvenstvu u Italiji!

Naime, selektor reprezentacije SFRJ na Mundijalu u Italiji Ivica Osim dao je veliki intervju za „Sports ilustrejtid“, gde je, između ostalog, naveo da ga i dalje svako veče kada legne u krevet mori šta bi se desilo sa Jugoslavijom da je njegova ekipa uspela da postane prvak sveta, a u toj ispovesti po prvi put je u javnosti ispričao nepoznatu epizodu pred utakmicu četvrtfinala sa Argentinom u kojoj Katanec, kao vrlo važan igrač u njegovoj kompoziciji tima, nije mogao da igra zbog pretnji njegovoj porodici koja je živela u Ljubljani.

Katanec, međutim, kaže da je popularni Švaba nešto pomešao u svojim sećanjima.

– Bio sam potpuno iznenađen kada sam to pročitao. Možda je to greška novinara, koji nije dobro shvatio šta mu je „šef“ rekao. Možda su vodili razgovor preko telefona, pa je pogrešno shvaćen. Sigurno mi niko nije pretio – kaže Katanac.

On kaže da je celo prvenstvo igrao sa povređenim kolenom, koje potpuno dokrajčeno u osmini finala protiv Španije.

– U Geteborgu sam igrao finale Kupa kupova sa Sampdorijom i na toj utakmici sam imao jedno uklizavanje posle kog mi je otišao meniskus. Noć posle utakmice u kojoj sam osvojio Kup kupova vratio sam se u zemlju, seo u kola i otišao u Poreč na pripreme, sa kolenom koje nije bilo ni za šta. To može doktor Galetić da potvrdi, kakvu smo havariju imali sa povredom – kaže Katanec, a kao potvrdu svoje priče navodi i da je dan posle utakmice sa Argentinom, koja je igrana u Firenci, otputovao u Đenovu, gde je operisao koleno.

On kaže da posle čuvenog meča sa Španijom u osmini finala više nije mogao da stoji na nogama.

– Uvek sam za reprezentaciju davao sve od sebe. Za Jugu bih igrao i bez noge. Pogotovo što smo bili super društvo. Igrao sam prve dve utakmice na prvenstvu protiv Nemačke i Kolumbije, ali nisam mogao da igram treću utakmicu u grupi. Onda sam odigrao protiv Španije u osmini finala i posla toga više stvarno nisam mogao. Ma, i da mi je neko pretio, ja bih sigurno igrao – u dahu izgovara Katanec.

Da sam igrao, pobedili bismo 3:0

Katanec kaže da zna da se selektor Osim često pita da li bi rat u Jugoslaviji bio izbegnut da su u Italiji postali svetski prvaci, ali da je sada glupo pričati na nivou „šta bi bilo kad bi bilo“.

– Voleo bih da napišete, da sam ja igrao protiv Argentine, Juga bi dobila sa 3:0. Uvek sam bio trkač na terenu. Hajde sad da kažemo da bi sa mnom u timu Juga dala tri komada – u šaljivom tonu završava Katanec.

Povezane vesti