Dejan Stanković je nedavno izabran među 11 najboljih stranaca Serie A, pa je tom prilikom dao ekskluzivan intervju za časopis „Zvezda Srbija“, te govorio o mnogim stvarima, o kojima se do sada nije izjašnjavao.

Stanković kaže da je to lepa nagrada za karijeru, ali da to znači da je kraj karijere blizu, silazna putanja, a stigle su i godine. On naglašava da su se u tom idealnom timu trebali naći još neki veliki igrači, ali da ne zna po kom načinu su birani igrači za sjajnu stranu jedanaestku.

Dejan se osvrnuo i na neka protekla dešavanja u Interu, teške sezone, ali i odsjaj Žozea Murinja. Za „special one“ trenera, Stanković kaže: “ On je kao droga. Živi 24 časa za fudbal, naučei te kako da priđeš utakmici. Uvek preuzme teret na sebe da bi mu ekipa bila mirna.“ Ipak, nije sve bilo tako glatko kada je Portugalac stigao u Milano, imao je i Deki problema. Bio je deo paketa sa Mihajlovićem i Manćinijem, kada su oni napustili klub. Kaže da je nakon sastanka sa Murinjom, mogao nekoga da pojede, ali da je sve odlično odradio i da se to videlo u njegovoj igri protekle sezone.  Za Murinja ga, ipak vežu neke lepe stvari i naš kapiten kaže da je Žoze Murinjo najbolji trener sa kojim je radio, uz dužno poštovanje prema ostalima.

Na tu konstataciju Stankovića, bilo je neizbežno pitanje o Radomiru Antiću, ali je Stanković i to lepo odgovorio: „A, pa mister. Mister. On ima ogroman autoritet. Napravio je brend od reprezentacije, sa 44. stigli smo na 11. mesto. Dao nam je sigurnost, preuzeo je veliki deo odgovornosti na sebe i bilo je zadovoljstvo raditi sa njim!“

Po Stankoviću, najbolji fudbaler protiv koga je igrao je Mesi, a za najboljeg srpskog fudbalera, izbor je bio dvostruk.

„Piksi kuburi sa trofejima, ali bio je najtalentovaniji. Vida je opet, na mestu na kome igra, najbolji na svetu. On je stvarno veliki igrač!“

Poznat kao veliki navijač Crvene Zvezde nije mogao izbeći pitanja o ovom klubu.

Stanković kaže da je Crvena Zvezda uvek na prvom mestu. Da se prva ljubav nikad ne zaboravlja, ali ni poslednja, pa tako voli i Zvezdu i Inter podjednako.

Smatra da Zvezda ponovo može da se vrati na stare puteve, te da nije svestan koliko ga navijači Zvezde zapravo vole i poštuju. On kaže da je za ideju da se napravi kuća slavnih u Zvezdi. Da se priča o Vladi Jugoviću, Deji, Mihi, Vidi, Panti, pa i njemu, ali i o mnogim drugima. Naglašava da ljudi u Italiji znaju za Stela Rosu i koliko je on sam voli, te da u Bariju stoji srpska zastava i da se ne zaboravlja Zvezdina titula Kupa evropskih šampiona.

Stanković kaže da će uvek emotivno biti uz Zvezdu, ali kao predsednik ili vođa, teško, posebno što on ne namerava povratak u Srbiju.

Svaki poraz ga boli, još uvek, iako nema priliku da prati utakmice „svoje Zvezde“.

Na pitanje šta za njega znači kada čuje Zvezda Srbija, Stanković odgovara:

Hoćete da sada pozovem sinove da čujete šta će reći kada kažem Zvezda Srbija. Odmah će vam reći: „Nikad Jugoslavija“. To je slogan koji prati Zvezdu oduvek. Ona je uvek bila svoja i srpska.

Ovakvi stavovi jednog Delije, sigurno ne praštaju postupak Vladimira Stojkovića koji je kao Zvezdino dete, otišao da brani za Partizan.

„Uhh! Do sada sam uspeo da sve izjave o tome izdriblam da ne bih rekao nešto… Stojketa znam dosta godina. Bio sam iznenađen.. Mi smo to preneli odmah na zezanje kada smo se videli. On je samo odmahnuo rukom. Zvao me pre toga telefonom da mi sam kaže šta je uradio. Ja sam mu rekao da se nadam da zna šta je uradio, jer mi smo ipak svi odrasli, vakcinisani ljudi. Rekao sam mu da me ne tera da ga hvalim za odbranu. Kao kolega i sportista njemu lično želim sve najbolje!“

Ipak Stanković ima prijatelja među „Grobarima“. Između ostalih to su Batica Mirković, Tomić, Savo Milošević…

Za debakl Miloševićeve kandidature za predsednika Partizana sa samo jednim glasom,  Stanković kaže: „Ja ga poznajem kao poštenog i pravog momka. Tada sam mu rekao da bi, da je došao u Zvezdu da se kandiduje, dobio sigurno 5 glasova. Hahahah! Mi bismo ga ispoštovali više kao reprezentativca, najboljeg strelca i ostalo! Šalili smo se na taj način.“

Dejan Stanković je jedan od onih koji je uvek bio iskren pred sedmom silom, a to je dokazao i ovim intervjuom. Uvek spreman za istinu, ali i šalu… zato ga svi toliko vole i poštuju… on je jedan i jedini Dejan Stanković!

Mirjana Petković