Posle stručne analize mogućnosti reprezentacija Srbije i Nemačke uoči sutrašnjeg međusobnog okršaja u Port Elizabetu, naš poznati trener Dragoslav Stepanović je za „Politiku” govorio o selektorima dva tima, Radomiru Antiću i Joakimu Levu. Stepanović, koji se trenutno nalazi u Nemačkoj, kazao nam je da tamošnja javnost ne daje mnogo šanse Srbima, ali da u ekipi „pancera”, ipak, postoji određeni respekt, pa i bojazan, prema našem nacionalnom timu.

– Naš selektor Antić se nalazi u najtežoj, ali ujedno, i najlepšoj situaciji. Mnogo stvari sada zavisi od njega, jer će imati dobru priliku da mnogo toga uradi. Međutim, pravilo da se ne menja tim koji pobeđuje, čega se Antić pridržava, nije dobro i u današnjem vremenu nema mnogo opravdanja. Zato nisam bio za tim koji je izneo najveći teret u kvalifikacijama, a u Južnoj Africi se videlo da to sigurno nije najbolje rešenje. Sada moramo da napravimo što više možemo protiv velikog protivnika, da ga onemogućimo da ponovi još jedno sjajno izdanje.

Gledao sam Nemce na pripremnom meču protiv Bosanaca i tada nisu bili ubedljivi, tako da se radi o timu koji nije suviše stabilan i može mnogo da oscilira, što bismo morali da iskoristimo. Formula za uspeh je kontrolisana ofanzivna igra. Osovina nemačkog tima su bekovsko-krilne linije Lam – Miler i Badštuber – Podolski, i ako ih tu slomimo odradićemo ogroman posao.

Dragoslav Stepanovic

Takođe, trebalo bi što više da pritisnemo dvojicu njihovih centarhalfova i tu bi ključnu ulogu mogao da odigra napadač Dragan Mrđa, koga sam dobro upoznao dok sam bio trener Vojvodine. Takođe, dosta očekujem od Milana Jovanovića, koji igra na levom krilu i pitanje je da li ga treba žrtvovati da čuva Lama. Jedno je sigurno: taktika će u velikoj meri odrediti tok utakmice – naglasio je Stepanović.

Posle poraza od Gane, Antić će pred meč protiv Nemaca, po rečima Stepanovića, biti na najvećem mogućem iskušenju.

– Lev je potpuno u drugoj situaciju posle ubedljive pobede i fantastične igre njegovog tima proitiv Austzralije. Naravno, u Nemačkoj ga svi hvale. U reprezentaciju je ubacio petoricu igrača iz Bajerna i forsira isti stil igre, ama baš sto odsto, kao i Holanđanin Luis Van Gal u najtrofejnijem nemačkom klubu. To se pokazalo kao pun pogodak. Recimo, Badštuber i Miler su tek ove sezone dobili šansu u prvom timu Bajerna, a evo već blistaju u dresu državnog tima.

Nemci drže sve pozicije široko, odlično se kreću, ne više od dva dodira lopte, povratne lopte su im pravovremene, veoma su opasni preko krila, a stalno idu ka protivničkom golu… Vidim, da Nemci strahuju od naše oštre igre, jer smo praktično saterani uza zid i više nemamo kud, ali to nas nikada nije karakterisalo. Kada igraju dobro, Nemci gledaju samo sebe i malo se osvrću na protivnika, mada je Lev upozorio da bi eventualni poraz od Srbije mogao totalno da im iskomplikuje situaciju, pa i da dovede u pitanje plasman u dalje takmičenje. Svesni su da više nemamo šta da izgubimo. Strah u fudbalu može da bude veliki motivator i da se pretvori u veliku pozitivnu energiju.

Zato je izuzetno važno da Antić ne dozvoli da se strah duboko uvuče u naše igrače, jer bi to onda bio veliki problem. Ne sviđa mi se što je Antić za meč protiv Nemačke rekao da će biti istorijski, jer tako samo nepotrebno dodatno opterećuje igrače, umesto da ih rastereti. Ipak, i dalje verujem da će Antić, kao mnogo iskusniji trener, pre iznenaditi Leva, nego što će biti obrnuto – zaključio je Stepanović.

Izvor: Politika

Povezane vesti