Iskusni srpski stručnjak Dragoslav Stepanović, koga su proteklih dana pominjali kao jednog od mogućih naslednika Radomira Antića na klupi „orlova“, smatra da je aktuelna situacija neodrživa i da ona što pre mora da se reši, pogotovo štto su na pragu kvalifikacije za Evropski šampionat 2012. godine.

Dragoslav Stepanovic

– Situacija je veoma nezgodna za obe strane. Kad čitam šta se dešava u srpskom fudbalu, vidim samo nerazumevanje na sve strane. Zamislite, kada više ni Ratomir Dujković ne zna zašto ne može da računa na dvojicu igrača, Petrovića i Obradovića, jasno je kakva je tamo komunikacija – kaže Stepanović u razgovoru za „Blic“.

Šta je sada najbolje učiniti?

– Čini mi se da se mnogo dobrog porcelana razbilo u poslednja dva meseca. Vidim da ne postoji nikakav kontakt između selektora Antića i predsednika Saveza Tomislava Karadžića. Po mom mišljenju, najbolje bi bilo da se oni sastanu i raščiste to šta imaju među sobom.

Da li biste prihvatili poziv da budete selektor Srbije ukoliko tako odluče na Terazijama?

– Ja sam, i kada je Antić izabran, bio jedini kandidat! Sećam se te sednice Stručnog odbora na kojoj se raspravljalo o tome i kako je tada predsednik odbora Ivan Čabrinović rekao da je glupo da imamo samo jednog kandidata, te da bi bilo dobro da se imenuje još neko. Pola sata kasnije od novinara sam saznao da je Tomislav Karadžić u Beču i da razgovara sa Antićem! Što se mene tiče, nikada nisam krio želju da karijeru završim kao selektor Srbije. Ali situacija je toliko nečista sada da prosto ne znam šta više da kažem o tome.

Šta čeka novog selektora ukoliko zaista dođe do smene uoči početka kvalifikacija?

– I Antić je, kada je dolazio na funkciju, pozvao 17 igrača koji su bili na spisku kod prethodnog selektora. Nije morao nešto posebno da menja, pozvao je svega dva ili tri nova igrača, pa bi tako bilo i sada. Onaj ko eventualno dođe na njegovo mesto imaće tim koji je kvalitetan i koji je imao sve uslove da više pruži na Svetskom prvenstvu. Ipak, to je prošlost i o tome više nema priče. Zadatak za svakog biće da izbori plasman na Evropsko prvenstvo, jer smo na dva poslednja Mondijala rezultatski podbacili.

Dakle, Evropsko prvenstvo biće prioritet. Ne treba sumnjati u naše igrače, pre ili kasnije doći će generacija, kao ona iz 1962, koja će napraviti nešto značajno za srpski fudbal. I Ilija Petković i Radomir Antić bili su dobri kroz kvalifikacije, ali su izostali rezultati na završnom turniru. Rezultati su ti koji diktiraju sudbinu selektora – poručio je Stepanović.