Posle Kasiljasa, Bufona i Cezara, oficijelnu loptu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi kritikovao je i prvi golman Srbije Vladimir Stojković.

Čuvar mreže „orlova“ oštro je iskritikovao karakteristike zvanične lopte, za koju smatra da je napravljena tako da bi na Mundijalu bilo postignuto što više golova.

„Čitao sam izjave golmana koji su nagrdili proizvođača. I u pravu su, stvarno je katastrofalna. Do sada sam branio s raznim loptama, koje krivudaju, menjaju smer, čudno lete, ali ova je najgora od svih“.

„Definitivno je napravljena tako da bude naklonjena napadačima, s ciljem da bude što više golova na Mundijalu. Kako je krenulo, očekujem da će na sledećem Svetskom prvenstvu svaki igrač dobiti po pištolj, pa da pucaju na nas golmane“, istakao je Stojković.

Golman koji je polusezonu proveo u engleskom Viganu, objašnjava i koje su to najlošije osobine “jabulanija”.

„Moguće su situacije da kada je šutneš bukvalno u trenu promeni putanju i za dva metra od očekivane. Ponaša se kao “pijana”, leluja, propada. Pogotovo je nezgodno kad je igrač uhvati punom iz sve snage. Stanković mi je, recimo, u utorak na treningu šutirao sa 20 metara, postavio sam šake ispred grudi i očekivao je tu, a ona je najednom propala i uhvatio sam je na zemlji, jer se poslednja tri metra, bukvalno, kotrljala“, kaže Stojković.

Bez obzira na sve mane nove lopte, Stojković je protiv Novog Zelanda imao dve sjajne intervencije, dok je kod primljenog gola bio potpuno nemoćan. Mnogi se pitaju kako se naš najbolji golman u najkritičnijim situacijama uvek nađe na pravom mestu i često pravim akrobacijama zaustavlja šuteve.

„Sve zavisi od situacije. Nekad reagujem intuitivno, a nekad unapred znam kako ću i gde da se postavim. Na jedan način intervenišeš ako imaš saigrača koji ti pomaže, a potpuno drugačije kad ostaneš sam. Tu do izražaja dolazi osećaj, te situacije se rešavaju u deliću sekunde. Jednostavno, predvidiš kako će protivnički napadač pokušati da završi akciju“, objašnjava Stojković.

Na treninzima svi golmani reprezentacije pokazuju koliko im je stalo da daju maksimum. Stojković, Đuričić, Isailović i Brkić uživaju u radu sa trenerom Zaladom, koji čuvaremreže priprema kao prave specijalce.

„Uvek sam imao veliku želju kad je reprezentacija u pitanju. Tako sam vaspitan i ne iskačem iz toga ni sada. Svestan sam da je ispred mene najveći izazov otkako sam u nacionalnom timu i dajem sve kako bih bio na najvišem nivou. Potpuno sam spreman i fizički i psihički. Za mene su pripreme za Svetsko prvenstvo počele još pre nekoliko meseci, a ovo sada je samo kulminacija“, poručuje prvi golman „Belih orlova“.

Rade Zalad bio je u utorak pod snažnim utiskom odluke da Željko Brkić ne putuje u Afriku.

„Ne bih da govorim o tome šta sam rekao Željku, verujte mi, nije lako ni njemu ni meni. To je jako teška odluka, a Željko me je iznenadio načinom na koji je prihvatio činjenice. Svaka mu čast, pokazao je koliko je veliki sportista. Brkić je naša perspektiva i iskreno verujem da će biti u reprezentaciji već za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo“, rekao je Zalad, napominjući da svi golmani maksimalno rade i da na toj poziciji nećemo imati problema na Mundijalu.

Anđelko Đuričić se odlično uklopio u rad reprezentacije, a debitovao je upravo protiv Novog Zelanda..

„Još ne mogu da verujem da moj san postaje java. Pod jakim sam utiskom i osećam se fenomenalno. Želim da se zahvalim svima, pogotovo kolegama golmanima, koji su mi pomogli da se adaptiram, i posle samo nekoliko dana osećam kao da sam u ekipi već godinama“, kaže golman Leirije.

Izvor: B92