Jedan od standardnih reprezentativaca koji je možda i najmanje poznat našoj javnosti je Neven Subotić. Sama činjenica da svoju karijeru nije gradio u našim klubovima već sticajem okolnosti u inostranstvu, dovoljan je znak da se radi o fudbaleru po svemu posebnom.

Posle mnogo neizvesnoti Fudbalski savez Srbije uspeo je da Subotića dovede u redove naše reprezentacije, a on tvrdi da se nijednog trenutka nije pokajao zbog te odluke.

– Odlazak na Svetsko prvenstvo sa reprezentacijom Srbije je za mene ispunjenje sna. Posle utakmice sa Rumunijom kada smo autobusom išli kroz Beograd, to je za mene bio doživljaj koji me je zauvek vezao za Srbiju. Od tog trenutka postalo je jasno da sam napravio pravi izbor što sam odlučio da igram za našu zemlju.

Neven Subotic ponosni Srbin

Posle veoma uspešne sezone u Borusiji iz Dortmunda, Subotića traži „pola Evrope“. Ipak, i on sam priznaje da treba još da napreduje.

– Mnogo toga još mogu da naučim od igrača kao što je Vidić. Svakog dana je sve bolji, pre svega u tome koliko je njegova igra konstantna. U Premijer ligi igra veliki broj utakmica tokom sezone, a uvek je na najvišem nivou. Nije me još vrbovao da pređem u Mančester Junajted ali ne bih imao ništa protiv, čuo sam sve najbolje o tom klubu.

Subotić ima samo reči hvale i sa selektora Radomira Antića.

– Antić je doneo ravnotežu u ekipu, a rezultati govore za sebe. Svi igrači su uvek na maksimalnom nivou u reprezentaciji. Odličan primer za to je golman Vladimir Stojković, koji ne brani standardno u svom klubu ali je u srpskom dresu odličan. Od kada sam ja u redovima „orlova“ on nije napravio nijednu grešku, što samo pokazuje kako Antić radi.


Naš reprezentativac ipak priznaje da se u redovima ekipe zna hijerarhija.

– Antić dozvoljava šalu, ali ga ne doživljavamo kao kolegu već je jasno da je on selektor i to svi poštuju. Moj trener u klubu (Jirgen Klop) je znatno mlađi od Antića, naravno da je češće raspoložen za šalu. Kada nam Antić drži neki govor to zvuči maksimalno ozbiljno.

Pohvale članovima naše selekcije ne bi bile kompletne bez pominjanja kapitena Dejana Stankovića.

– Stanković je bio fantastičan tokom kvalifikacija, igrač kojem uvek možete da dodate loptu, koji ne gubi duele. Ukoliko nam se igra uspori on je taj koji preuzima inicijativu, dodaje gas, povuče sve nas za sobom.

Neven Subotic na treningu

Subotić se zatim osvrnuo na naše protivnike u grupi i, pre svega, na povredu Mihaela Balaka.

– Sami Kedira nije uopšte loš igrač, poslednje četiri godine bio je među najboljim igračima Štutgarta. Jedinu „rupu“ koju Nemci moraju da popune je kapitenska traka i ko će je nositi. To na ovako velikom takmičenju može da bude zaista veliki problem.

Iako je započeo analizu sa Nemcima, Subotić upozorava:

– Ganu ne smemo da potcenimo, iako afričke reprezentacije često igraju „toplo-hladno“. Videćemo kakvi će biti ovog puta, na Kupu afričkih nacija stigli su do finala. Esijen će im svakako nedostajati, a činjenica je da imaju problem sa visinom pošto mislim da imaju samo jednog igrača višeg od 180cm, pa se pitam kako će izaći na kraj sa Žigićem, Vidićem… pa i samnom (Subotić je visok 193cm).

Naša reprezentacija svakako ima kvalitet za najviše domete ako se gledaju samo imena igrača koji za nju igraju. Ipak i mi često igramo po sistemu „toplo-hladno“?

– Nemci ne spuštaju glavu i veruju u pobedu i kada gube. Neke naše igre u kvalifikacijama pokazuju da smo već napravili korak napred, pošto smo recimo protiv Austrije u Beogradu igrali slabo ali smo na kraju ipak pobedili. Mislim da se to „toplo-hladno“ ne odnosi na ovu našu generaciju. Uspešno smo prebrodili kvalifikacije, postigli smo dosta golova, a malo primili tako da samo treba da nastavimo sa tim trendom i na Svetskom prvenstvu.

Da li je posle naporne sezone bilo dovoljno odmora za sve što nam predstoji u Južnoj Africi?

– Imao sam pet dana odmora i meni je to dovoljno. Trčao sam i održavao formu svakog dana dok sam bio kod svoje porodice u Republici Srpskoj. Lepo je bilo videti sve njih, mada vas svi „razvlače“ tamo-vamo kada posle dugo vremena dođete kući kao što i sami znate.

Ima li nervoze kako se bliži početak Mondijala i šta može još da se popravi tokom priprema?

– Svako od nas je ovde zato što ima kvalitet. Uslovi su zaista vrhunski, mada ovde na pripremama svakako ne možemo da izmislimo „toplu vodu“ ili nešto novo u svetskom fudbalu. Ovih par dana treba da iskoristimo da doteramo neke stvari, pre svega timsku taktiku, a više od toga nam nije ni potrebno, zaključio je ekskluzivni razgovor za Sportsku centralu Neven Subotić.

Izvor: SportskaCentrala