Reprezentativac Srbije Neven Subotić biće u na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi jedan od mnogih talenata koji će pokušati da dokažu svoj kvalitet. U intervjuu za zvanični sajt FIFA, rođeni Banjalučanin priča o tome zašto je izabrao da igra za Srbiju i kako je dospeo u mladu reprezentaciju SAD-a.

21-godišnji defanzivac je trenutno član Borusije iz Dortmunda, a pored Srbije imao je pozive da brani boje Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Nemačke i SAD-a. Na kraju je izabrao „Bele orlove“.

„Srbija je moj dom, Srbi su moj narod. Nisam odlučio ni protiv jedne zemlje, jednostavno sam izabrao Srbiju. To je bila odluka koja je došla iz srca“, istakao je Subotić koji pored srpskog govori još engleski i nemački jezik.

Rođen je u Banjaluci 1988. godine, a tokom građanskog rata u BiH njegova porodica se preselila u Nemačku. Posle četiri godine morao je da napusti zemlju, pa su se Subotići odlučili za Jutu i Solt Lejk Siti gde je Nevenom otac imao rođaka. SAD je Subotiću bila zemlja šansi, a fudbal je u oduvek bio deo njegove ličnosti.

Serbia is my home..., kaze Subotic

Vrlo brzo porodica Subotić se preselila na Floridu gde je Subotić slučajno prišao jednom treneru i pitao ga može li da trenira sa ekipom koju on vodi. Taj trener bio je Kit Falk, asistent u U17 reprezentaciji SAD-a. Subotić ga je svojom sirovom tehnikom, korpulentnošću i entuzijazmom toliko impresionirao da ga je odmah preporučio Fudbalskom savezu SAD-a (USSF).

„Pozvali su me na probu i ostao sam sa U17 timom sledećih godinu i po. Bio je to veliki korak napred. Tamo sam stvarno naučio da igram fudbal i mnogo o taktici“.

Uskoro je Subotić završio u Nemačkoj i Majncu, a sjajnim igrama u drugoligašu preporučio se Borusiji. Tamo je izrastao u jednog od najboljih defanzivaca Bundeslige, a nisu mu strani ni golovi. Postigao ih je 13 u tri sezone.

„Kao odbranbeni igrač retko imate priliku da krenete napred i uopšte pomislite da date gol. Zato je gol defanzivaca duplo značajniji nego kada ga postigne napadač. Neki igrači mogu mnogo da skoče, ali da bi dobro igrali glavom morate biti hrabri i baciti se ka lopti sa svim što imate“.

Iako je odigrao samo pet mečeva za Srbiju u kvalifikacijama za SP, Subotić napreduje iz dana u dan, a Mundijal u Južnoj Africi je najbolje moguće mesto da postane prava zvezda.