Britanski mediji su u analizi neuspeha Srbije na Mundijalu, između ostalog zaključili i da Australija nije bila bolji rival. Takođe, mediji na Ostrvu smatraju da je Australija „imala velikog prijatelja u sudiji Horheu Lariondi“.

Pitajući se zašto Srbija, u prvim utakmicama, nije igrala s takvom odlučnošću kakvu je ispoljila protiv Australije, Dejli telegraf piše da:

„Ovog puta nije bilo ni traga od onemoćalog kretanja po terenu viđenog u meču protiv Gane niti straha zbog kojeg su Srbi bili prikovani u sopstvenom šesnaestercu dobrim delom utakmice protiv desetočlane Nemačke“

List dodaje, „gledajući kako Srbija, u prvom poluvremenu, razdire marljive ali ipak po umeću ograničene Australijance, izgledi da Engleska u narednoj rundi zaigra protiv Nemačke ili Gane i ne bi bili tako loša opcija“.

Gardijan smatra da je sudija u samom finišu bio naklonjen Australijancima.

„Kejhil je u sopstvenom šesnaestercu pokušao da loptu udari glavom, ali ga je ona pogodila u ruku. Srbija je trebalo da izvede penal, možda postigne gol i kvalifikuje se među 16 reprezentacija koje ostaju u Južnoj Africi. Sudija Horhe Larionda je međutim, bio australijski prijatelj“, konstatuje Gardijan.

„Mislili smo da će Srbija uleteti u drugi krug takmičenja ali je nepojmljivo koliko je taj tim u stanju da svakog iznervira očitom klasom u igri i nemoći da od nje napravi bilo šta“, piše Tajms.

„Australija, zaista, nikako nije trebalo da pobedi u ovoj utakmici jer, niti su po klasi ravni svom evropskom rivalu niti su imali ni približno pola šansi koliko ih je Srbija stvorila. Ali su, nekako, protivno svim očekivanjima i stanju na terenu, uspeli da za pet minuta postignu dva gola, uliju nešto energije u sopstvenu odbranu i uguše Srbiju“, dodaje Tajms.

„Srbija je zaista igrala lepo, doterano i sređeno i kao da je bila na korak do narednog kruga takmičenja. Pokazala je, međutim, da nije u stanju da bilo šta privede kraju. Što zbog propusta kršnog i nepokretnog napadača Nikole Žigića, delom zato što je Krasić izvodeći ludorije zaobišao golmana i promašio, a delom i zato što je australijski čuvar mreže dobro blokirao udarac Branislava Ivanovića“, zaključuje Tajms.