Utakmica Italija – Srbija će vrlo verovatno biti registrovana službenim rezultatom (3:0) u korist domaće selekcije zbog toga što su gostujući navijači izazvali incident. Oštre kazne očekuju i Fudbalski savez Srbije, a osim novčanih, u zvaničnim dokumentima UEFA se spominju i igranje na neutralnom terenu, oduzimanje bodova, pa čak i izbacivanje iz takmičenja.

"Navijaci" Srbije tokom utakmice Italija-Srbija

U zvaničnom Disciplinskom pravilniku UEFA, u poglavlju „Opšte odredbe“, član pod nazivom „Odgovornost“ glasi:

Asocijacije članice i klubovi su odgovorni za ponašanje svojih igrača, zvaničnika, članova, navijača i bilo kojih drugih osoba koji imaju neko zvanje koje se tiče te asocijacije ili kluba na utakmici

Dalje se navodi da domaćin snosi odgovornost za red i bezbednost na i oko stadiona, pre, tokom i posle meča.

…Domaćin može da bude odgovoran za bilo kakve incidente i može da bude predmet disciplinskih mera.

Međutim, iako organizator obično snosi posledice za incidente, poznat je primer diskvalifikacije Partizana iz evrokupova kada su njegovi navijači pravili incidente na gostovanju protiv Zrinjskog, a takođe je poznato da evropska fudbala često ima veoma oštar stav prema Srbiji.

Član 11, pod nazivom „Ostali prekršaji“ precizira se da disciplinske mere mogu biti iskorišćene protiv timova ili asocijacija u slučaju „nedoličnog ponašanja njihovih navijača“, što uključuje:

uletanje ili pokušaj uletanja na teren
bacanje predmeta
korišćenje pirotehnike
korišćenje reči, gestikulacija, predmeta ili bilo kojih drugih sredstava kojima se iskazuje poruka kojoj nije mesto na terenu. Naročito u slučaju političkih, uvredljivih ili provokativnih poruka
nanošenje štete
bilo koji drugi vid narušavanja reda i discpiline

Pod kaznama se podrazumevaju: upozorenja, opomene, novčane kazne, poništavanje rezultata utakmice, oduzimanje bodova, registrovanje meča službenim rezultatom, igranje utakmica bez publike, zatvaranje stadiona, igranje na neutralnom terenu, diskvalifikacija i/ili izbacivanje iz narednih takmičenja, oduzimanje trofeja ili nagrade, oduzimanje licence.

U nastavku piše i da u slučaju „diskriminacije, uvrede ljudskog dostojanstva osobe ili grupe osoba, na bilo koji način, uključujući i na osnovu boje kože, rase, relgije ili etničkog porekla“ preti kazna od bar pet mečeva.

Za isti prekršaj, pod šta može da spada i spaljivanje albanske zastave, propisana je i minimalna novčana kazna od 20.000 evra.

Takođe, UEFA navodi da pod određenim okolnostima mogu biti određene i druge kazne, u koje spadaju registrovanje meča službenim rezultatom, oduzimanje bodova i diskvalifikacija iz takmičenja.

izvor: Blic

Povezane vesti