Dejan Delević, nekadašnji internacionalac, danas predsednik Udruženja fudbalskih sudija Beograda podseća na šta treba naši igrači da obrate pažnju tokom utakmice.

sp2010-urugvaj-francuska-crveni-karton-za-djon

Laktovi

– Laktanje igrača u predelu lica, gde se jasno vidi trzaj obavezno će se kažnjavati crvenim kartonom. Istu situaciju, gde ruke nisu u pravilnom položaju, nema trzaja i ipak dođe do kontakta, sudije bi trebalo da kažnjavaju žutim kartonom.

Povlačenje sa leđa

– Ukoliko igrač sprečava razvoj obećavajućeg napada povlačenjem protivnika za dres, obavezna mera je žuti karton. Na meču Urugvaj – Francuska videli smo da je japanski sudija dodelio opomenu Riberiju zato što je napravio „profesionalni prekršaj“. Iako nije bilo intenziteta kao u slučaju kada je žuti karton dobio Evra, Riberi je sprečio eventualnu kontru na 80-90 metara od svog gola. I to spada u nesportski gest.

Simuliranje

– Simuliranje je stvar sudije i njegove procene. Obavezno se kažnjava žutim kartonom, ako se jasno vidi da je igrač hteo da prevari sudiju, gledaoce, protivnika. Fudbal je igra u kojoj je dozvoljen kontakt, a svedoci smo da kada dođe do kontakta među igračima, sudija ne smatrajući da je on dovoljan za prekršaj odbrambene strane, svoju odluku pravda dodeljivanjem disciplinske mere napadaču za navodno simuliranje. Postoje situacije i kada napadač ima jasnu nameru da iznudi kontakt sa protivnikom, tada sudija mora da bude dobro postavljen i da u trenutku dobro izmeri da li je do kontakta došlo po inerciji ili je zaista u pitanju prekršaj za direktan slobodan udarac ili kazneni udarac.

Đonovi

– Prekršaj kada igrač ide otvorenim đonom na protivnika obavezno se kažnjava disciplinskom merom, a od njegove težine zavisi da li je u pitanju žuti ili crveni karton. Strožija mera je obavezna kada sudija oseti da igrač nije imao nameru da ide na loptu, već direktno na protivnika sa željom da ga povredi. Fudbaler Urugvaja, koji je dobio crveni karton zbog drugog žutog kartona, mogao je za start nad francuskim igračem da dobije direktan crveni karton.

Izvor: Blic