Srbija je u meču protiv Škotske u Novom Sadu stigla do druge pobede u kvalifikacijama za svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. „Orlovi“ su pružili bolju igru nego na „Maksimiru“ protiv Hrvatske, a i publika je to prepoznala pa ih nije „nagradila“ zvižducima za vreme utakmice. Dvostruki strelac za pobedu Srbije nad Škostkom bio je Filip Đuričić.

Đuričić i Tadić

Đuričić i Tadić

Srbija je na teren izašla u sledećem sastavu: Stojković, Ivanović, Subotić, Nastasić, Tomović, Fejsa, Milivojević, Basta, Tadić, Tošić i Đuričić. Ako uporedimo ovaj sastav sa onim koji je istrčao na „Maksimir“, vidimo čak 6 nova imena. Stojković je bio daleko sigurniji na golu u odnosu na Brkića; Fejsa i Milivojević su takođe pružili bolju partiju od kolega iz reprezentacije koji su igrali prethodni meč; Basta je bio daleko agresivniji i opasniji po protvnički gol od Stevanovića, a logično na ove konstatacije došao je i rezultat. Ne treba upoređivati kvalitet Hrvatske i Škotske, uz sav respekt i jednoj i drugoj reprezentaciji, ali se postavlja pitanje zašto ova postava nije dobila priliku ranije?

Videla se volja u očima igrača Srbije da pruže bolju partiju nego pre nekoliko dana na gostovanju. Uspeli su da pridobiju i malobrojnu publiku na „Karađorđu“ na svoju stranu, a odužili su im se pobedom. Opet je mogao da se primeti problem u napadu naše reprezentacije, ali je ipak postignut gol što je i najvažnije.

Srbija je uputila 10 udarca na gol u odnosu na 2 koliko su škotski fudbaleri uputili ka našem golu. Čuli su se na početku meča zvižduci upućeni Stojkoviću i znamo zašto su upućeni, ali isto tako se pitamo dokle će to trajati?! Zar nije u interesu reprezentacije da najbolji budu u timu, a ne samo oni koji nisu igrali za oba najveća srpska kluba a pružaju daleko slabije partije od spomenutog?!

No da se vratimo utakmici. Posed lopte je bio na strani naših fudbalera i možemo slobodno reći da su naši fudbaleri dominirali u ovom meču. Izostala je dobra partija Tadića od koga su svi očekivali daleko više. Nesporan je njegov kvalitet i treba imati strpljenja sa njim, pokazaće on svoju vrednost onda kada to bude najpotrebnije. U prvom poluvremenu smo videli nekoliko šansi, ali nažalost ne i gol.

Mreža se zatresla tek u 60. minutu kada je Đuričić posle prodora Fejse došao do lopte i rutinski loptu poslao u gol za vođstvo Srbije od 1:0. Nije se dugo čekalo na drugi gol. Već u 65. minutu Đuričić je izvršio pritisak na odbranu Škotske, a Tomović je to iskoristio i sa loptom ušao u kazneni prostor. Pritom je Tomović bio malo sebičan, ali je na kraju lopta došla do Đuričića koji postiže svoj drugi gol i postavlja konačnih 2:0 za Srbiju. Ovom pobedom se Srbija vratila na treće mesto u grupi A.

Vredno spomene je igra Fejse u veznom redu. Fejsa je bio neumoran, a pritom je i pored nekoliko kvalitetnih proigravanja nekoliko puta šutevima pripretio golmanu Škotske. Basta i Tošić su takođe pružili dobre partije, ali igrač utakmice po nama je dvostruki strelac Đuričić.

Sledeća utakmica je na programu 7. juna u Briselu kada će Srbija gostovati Belgiji. Nadamo se da izostanak Nastasića (zbog žutih kartona) neće biti primetan kao i da selektor neće ponovo napraviti neke nove velike promene i da će uspeti da još više motiviše fudbalere Srbije kako bi možda načinili jedno veliko iznenađenje kojim bi nas učinili veoma ponosnim.