Rezultat Srbije na predstojećem Mondijalu i te kako će zavisiti od učinka odbrane, ali navijači „orlova“ ne treba preterano da brinu ako se zna da je glavni oslonac tima Nemanja Vidić, jedan od najboljih defanzivaca sveta.

NNemanja Vidic na treningu u Austriji, pripreme za SP2010

Prvo da kažem o povredi Balaka i Nemačkoj. Naravno da je njegov izostanak veliki gubitak. On je lider tima. Ali Nemci uvek imaju viziju i sve podređuju uspehu. Oni svoje protivnike detaljno prouče i analiziraju dva meseca unapred. Nemačka možda nema imena, ali ima i te kako impresivan tim.

Srpski defanzivac ima visoko mišljenje i o drugim protivnicima Srbije u grupi, Australiji i Gani.

– Ne volim kada neko ignoriše ova dva tima. Australijanci imaju veliki broj igrača u Premijer ligi, protiv njih nam može biti čak i teže nego na startu sa Ganom. Ako budemo ušli arogantno u ove utakmice, izgubićemo!

Nesumnjiv je značaj selektora Radomira Antića za ovaj tim Srbije. Vidić kaže da tim ima sreću da ga vodi takav stručnjak.

– Doneo je ono što nam je bilo neophodno, autoritet. Naš sportski mentalitet je takav da zahteva autoritativnog trenera. Međutim, to se ne postiže vikanjem i grubošću, nego znanjem i uspehom. On poseduje te dve stvari i to je nesumnjivo doneo sa sobom – podvlači srpski fudbaler.

Za Vidića će nastup u Južnoj Africi biti ostvarenje sna. Sticajem okolnosti, morao je mnogo da čeka da nastupi na Svetskom prvenstvu.

– Igrati za svoju zemlju i narod ne može da se poredi sa igranjem za klub. Od kako sam u inostranstvu, čini mi se da sam postao još veći patriota. Kada vidim kako ljudi navijaju i kako nas podržavaju, osećam obavezu da svoju zemlju reprezentujem na najbolji način. Meni je Svetsko prvenstvo važnije od Lige šampiona.

Pre četiri godine u Nemačkoj, tim Srbije i Crne Gore doživeo je debakl. Vidić kaže da je sada sve drugačije.

– To je bilo vreme kada se državna zajednica raspadala, igrači su morali da biraju na koju će stranu, za koga će igrati, Srbiju ili Crnu Goru. Posle početnog poraza od Holandije (0:1), raspoloženje u timu je palo. Tih 0:6 protiv Argentine je nešto što ne želim da se ponovi. Niko od nas tada ne bi smeo da se vrati u Srbiju!

Izvor: Blic