Od učešća na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi reprezentativci Srbije podeliće 3,2 miliona dolara (2,54 miliona evra) na ime nagrade za plasman na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi! Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić još tokom martovskog gostovanja u Alžiru čvrsto je obećao Stankoviću i drugovima da će na njihove račune posle Mundijala da „legne“ 40 odsto od ukupnog profita za plasman na smotru najboljih svetskih reprezentacija, piše Press.

Srbija

To praktično znači da će 25 igrača, koliko je nastupalo u mundijalskim kvalifikacijama, prosečno inkasirati 128.000 dolara. Naravno, momci sa najvećom minutažom, poput Stankovića, Jovanovića, Krasića i Vidića, imaće najviše razloga za zadovoljstvo, ali neće biti preskočeni ni igrači koji su imali ulogu epizodista, poput Dišljenkovića ili Sulejmanija.

Spekuliše se da će najjače karike „orlova“ dobiti blizu 200.000 dolara, što je u rangu sa premijom koju su dobili reprezentativci Nemačke za plasman na Mundijal.

– Poznato je da su čelnici FIFA nacionale saveze, učesnike Svetskog prvenstva, odlučili da premiraju sa osam miliona dolara. Zbog toga predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić ništa nije želeo da prepusti slučaju. Odlučio je da 40 odsto premija pripadne igračima. Dao im je čvrste garancije da će obaveze prema njima biti regulisane vrlo brzo, tačnije odmah posle Mundijala. Uoči nekih prethodnih velikih takmičenja dolazilo je do nesuglasica na relaciji igrači – čelnici Saveza. Zbog toga Karadžić ništa nije želeo da improvizuje – rekao je izvor Pressa upoznat sa dešavanjima u FSS-u.

Naravno, „orlovi“ će biti maksimalno ispoštovani ukoliko u Južnoj Africi budu ispisali jednu od najlepših stranica istorije ovdašnjeg fudbala. Primera radi, plasman u četvrtfinale doneo bi im zagarantovanu zaradu od 7,2 miliona dolara, dok bi u slučaju neverovatne senzacije i osvajanja Zlatne boginje podelili 12 miliona dolara (svakom igraču blizu 500.000 dolara). Da je u pitanju zaista bogata nagrada, lako može da se utvrdi prostim poređenjem sa ostalim selekcijama.

Na prethodnom Svetskom prvenstvu koje je održano u Nemačkoj 2006. godine najveće premije bile su obećane Špancima. Za osvajanje titule fudbalerima „crvene furije“ nuđeno je po 679.000 dolara, a za plasman u polufinale 265.000 dolara. Da su kojim slučajem domaćini Nemci trijumfovali na tom Mundijalu, dobili bi po 393.000 dolara. Brazilcima, koji su na SP 2006. branili trofej, nuđene su premije od po 210.000 dolara. Italijanima, koji su trijumfovali u Nemačkoj 2006, isplaćeno je po 327.000 dolara.

Nagradni fond Mundijala u Južnoj Africi inače iznosi 420 miliona dolara, što je za 40 odsto više od Svetskog prvenstva u Nemačkoj. Podsetimo, reprezentativci Srbije okupiće se danas u staroj bazi, hotelu „Prezident“ u Kovilovu, i zvanično početi pripreme za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi.