Fudbaleri Nemačke su nakon 90-minutne dominacije savladali Australiju sa 4:0 u drugom meču grupe D i pokazali za sada ubedljivo najbolju igru na Svetskom prvenstvu. „Kenguri“ su osim bodova ostali i bez prve zvezde Tima Kejhila, koji je zaradio crveni karton.

Nemci pobedili Australiju

Utakmica je počela u žestkom ritmu, kao i većina dosadašnjih, ali je ova uspela da ga dugo i održi. Sve zasluge idu impresivnim „pancerima“, koji su ovakvom partijom upalili crvenu lampicu u kampovima Srbije i Gane, ali i kod većine ekipa na SP.

Nakon razmene uzbuđenja na obe strane, Lukas Podolski je zakucao Milerovu povratnu loptu u mrežu već u 8. minutu i tako napravio odličnu uvertiru za pravu demonstraciju sile.

Prednost je udvostručio Klose dvadesetak minuta kasnije, a sve je bilo gotovo kada je u 57. minutu kratkotrajan trzaj Australije presekao besmislen start sa dve noge i direktan crveni karton za prvu zvezdu „kengura“ Tima Kejhila.

Igrač utakmice Lukas Podolski
Kloseu nedostaju 4 gola da dostigne Gerda Milera po broju golova na SP
Australija je na ovoj utakmici trčala više od Nemačke

Odnos u šutevima u okvir gola 10:2

Posle toga je bilo jasno da je pitanje jedino koliko će lopti proći pored Švarcera, a njegovu mrežu su do kraja napunili odlični Miler i rezervista Kakau i to u razmaku od 120 sekundi dvadesetak minuta pre kraja meča.

Lam, Miler, Ozil i Podolski su od početka fantastično funkcionisali, a njihova kretnja, precizna dodavanja i upotrebljivi centaršutevi su brzo zaludeli odbranu Australije. Ofsajd zamke su po pravilu varane, a zadnja linija je svaki put probijana sa izuzetnom lakoćom. Odbrana je funkcionisala perfektno, a Klose i Podolski su u par navrata, bez obzira na očajne sezone, podsetili na onaj par iz 2006. godine.

Nemci su sve to uspeli za 90 minuta igre bez povređenog Balaka, čije odsustvo, objektivno, veoma prija ovoj ekipi. Vredi istaći da je za blistavu igru bila potrebna samo minimalna podrška Bastijana Švajnštajgera, koji u ovakvoj postavci nije morao da se preterano ističe.

U prvih 45 minuta osim dva gola, viđene su još bar tri-četiri velike prilike za Nemce, neke su propuštene zbog želje za egzibicijom, jedna lopta je skinuta i sa linije, a ne mnogo drugačija slika gledana je i u nastavku. Miler je fintom napravio prostor za šut i gol u 68. minutu, a nešto kasnije je viđena ko zna koja po redu školska, jednostavna i hirurški precizna akcija – loptu je na tacni dočekao Kakau – 4:0.

Australija nije stigla ništa da pokaže na ovom meču osim ukupno deset minuta solidne igre na startu oba poluvremena. Međutim, sve to je palo u vodu kod Kejhilovog isključenja, što je bio i jedini pozitivan znak za druge dve ekipe iz grupe D.

Ostatak učesnika Svetskog prvenstva ne mora da se plaši da će im se nešto desiti u narednih nedelju-dve, ali je jasno da lista favorita definitivno duža za jedno ime. Ovo je upisano jako blizu Španije i Brazila.

Nemačka – Australija 4:0 (2:0)
Durban – Stadion: Mozis Mabida. Sudija: Rodrigez (Meksiko). Žuti Kartoni: Ozil, Kakau – Nil, Mur, Valeri. Crveni karton: Kejhil 56. Strelci: Podolski 8, Klose 26, Miler 68, Kakau 70.
Nemačka: Nojer, Badštuber, Mertesaker, Fridrih, Lam, Kedira, Švajnštajger, Podolski (od 81. Marin), Ozil (od 74. Gomez), Miler, Klose (od 68. Kakau)
Australija: Švarcer, Čiperfild, Nil, Mur, Vilkšir, Grela (od 46. Holman), Valeri, Garsija (od 64. Rukavica), Čulina, Emerton (od 74. Jedina), Kejhil