Naš najpoznatiji fudbalski sudija Zoran Petrović, koji je pravdu delio na dva Mondijala, za Blicsport.rs analizira učinak arbitara na prvih osam mečeva ovogodišnjeg Svetskog prvenstva.

Petrović se posebno osvrnuo na ono što su svojim ponašanjem na terenu srpski reprezentativci izazvali kao reakcije argentinskog sudije Baldasija.

Priču iz stručnog ugla, naš slavni delilac pravde je počeo konstatacijom da je od petka do nedelje pokazano čak četiri crvena kartona, a tri na utakmicama odigranim u nedelju.

„Sudijama su date instrukcije na šta posebno da obraćaju pažnju, a ja sam pred početak takmičenja rekao da se posebno treba čuvati prvog kola. Razlog je jednostavan, jer tada pravdu dele sudije koje nemaju veliko ime i koje se trude da dosledno interpretiraju pravila i instrukcije Sudijskog komiteta. Bilo je toga i ranije, čak i isključenja u 10. minutu meča prvog kola zbog naizgled bezazlenog starta jer su instrukcije bile „sprečiti bilo kakvu mogućnost da se nanese povreda“. Ali, opet, četiri crvena kartona u osam mečeva, to je mnogo“, rekao je Petrović za Blicsport.rs

O onome što su uradili „orlovi“ protiv Gane naš proslavljeni fudbalski arbitar ima jasno mišljenje.

„Krenimo od Lukovića, koji je dobio dva naizgled prestrogo dosuđena žuta kartona. Kažem ‘naizgled’ jer se mnogi zanesu tokom praćenja utakmice reprezentacije i ne obrate pažnju na detalje koji su veoma bitni. Konkretno, kod prve javne opomene, sudija je pustio prednost zbog prekršaja kog možda nismo mogli ni da primetimo u prvi mah, a ispostavilo se da je to sjajna odluka jer je nakon te dosuđene prednosti Gana stvorila veliku šansu, koju istina nije iskoristila jer je udarac glavom Gijana završio pored gola.

Ali, poštujući pravila igre arbitar je odmah zatim pokazao Lukoviću žuti karton i to sa pravom, jer je sa još jednim saigračem oštro startovao na protivnika. Bio je to opasan start, apsolutno za javnu opomenu, baš kao što je i njegov drugi. To je bio ‘klasičan žuti’ što bi se reklo, jer da je tako nešto uradio Vidić kao poslednji igrač odbrane – neminovno bi dobio crveni. Luković je tada sprečio takozvani ‘obećavajući napad’ povlačenjem za ruku rivala koji ga je već prošao i tu milosti sudije nije bilo“, kaže Petrović.

On je dodao da i dan posle meča Srbija – Gana ne može da razume potez Kuzmanovića koji je skrivio penal kada ga je lopta pogodila u visoko podignutu ruku.

„Kuzmanović je u toj situaciji: mahinalno odigrao… ali ipak neobjašnjivo. Potpuno izgubio koncentraciju, nije bio svestan da se nalazi u svom kaznenom prostoru i tu nema nikakve dileme. Žuti karton i kazneni udarac. Nove tehnologije omogućile su brzu komunikaciju među sudijama: glavni se premišljao na sekund, nije bio siguran da li je naš reprezentativac igrao rukom, a onda se konsultovao sa pomoćnikom koji je potvrdio ono što smo svi i mogli da vidimo. Ispravna odluka, jedina i moguća u toj situaciji“, ocenjuje naš sagovornik.

Zoran Petrović je naglasio da za razliku od tri puta po dva žuta kartona koji su doveli do isključenja u uvodnim mečevima Mondijala, direktan crveni karton za reprezentativca Australije Tima Kejhila ipak spada u domen sudijske procene.

„Arbitar je tada procenio da je Kejhil sa namerom ušao u taj start. Kakva je to tačno bila namera, da li da napravi prekršaj ili da povredi igrača, koliki je bio intenzitet sprovođenja te namere u delo – to je sve na sudiji da proceni. Ali, ono što je bitno to je da se jednostavno primenjuju jednostavne instrukcije: pazi se na startove, na one prekršaje u ‘obećavajućem napadu’, na simuliranje… Upravo ovo poslednje mogli smo da vidimo na sinoćnjem meču, kada su Nemci dobili dva žuta kartona zbog simuliranja, nevezano za to što nisu hteli da iznude penal, već običan prekršaj“, rekao je Petrović.

On je naglasio i da većih razlika u kriterijumu na uvodnih osam utakmica nije bilo, a da bi trebalo pohvaliti sudije za to što su dopuštale igru kada bi lopta u šesnaestercu pogodila igrača u ruku koja je u prirodnom položaju.

„To je dobro, da ljudi shvate da nije baš svaki dodir lopte i ruke prekršaj u korist protivnika. Naravno, poseban utisak ostavile su pomoćne sudije, koje su besprekorno obavile svoj posao, iznad svih očekivanja. Od 100% spornih situacija, u više od 90% njih donele su pravu odluku. A njima nije lako, kao gledaocima pokraj TV-a, jer ne mogu da odgledaju 20 puta jednu situaciju, već moraju sledeće sekunde da odreaguju. Stvarno, besprekno rade svoj posao za sada“, zaključio je na kraju Zoran Petrović.