BeliOrlovi.rs > Liga nacije > Gledaj prenos : Crna Gora – Srbija Live prenos – Uživo – Direktan Live Stream (19:45)
Gledajte direktan prenos utakmice Crna Gora - Srbija uživo. Reprezentacija Srbije igra u drugom kolu Lige nacije protiv Crne Gore u Podgorici u četvrtak od 19.45 časova po našem vremenu, na stadionu „Stadion pod Goricom“. Live streaming video, Watch live football.

Susret nekada dva oka u glavi izaziva veliku pažnju!

Prvi duel reprezentacija koje su poslednji put zajedno nastupile na
Svetskom prvenstvu 2006, a nakon toga došlo je do raspada državne zajednice, pa samim tim i fudbalskog saveza.

Srbija i Crna Gora dobile su svoje, nove nacionalne saveze fudbala, igrači zadržali prijateljstva… Ali uvek je ostao gorak ukus oko tog poslednjeg nastupa!

Sada umesto Srbije i Crne Gore protiv nekog gledamo međusobne duele dve ekipe.

Navikli smo na duele dve reprezentacije u vaterpolu. Srbija ima veliku prednost u tim susretima, ali malo koji je ostao zapamćen u prijateljski navijačkoj atmosferi. Poslednji veliki koji se pamti je u finalu EP u Beogradu, kada su gostujući navijači prozivali Srbe poreklom iz Crne Gore…

Ipak, vatreno krštenje za fudbalere je idućeg meseca! Prvi fudbalski komšijski derbi od osamostaljenja država odigraće se 11. oktobra, na stadionu u Podgorici! Spektakl ili nešto drugo nas očekuje, videćemo!

U tih 12 godina od rastanka, Srbija je ostvarivala više uspeha! Orlovi su se plasirali na dva šampionata sveta, bez nastupa na evropskom takmičenju. Sa druge strane, Hrabri sokolovi ni u jednom pokušaju nisu uspeli da izbore plasman na jedno veliko takmičenje – evropsko ili svetsko.

Crna Gora na fudbalskom terenu

Najveći sportski projekat nove države bila je vaterpolo reprezentacija! Sastav mladih i prekaljenih igrača iz sastava SCG činio je okosnicu tima koji je 2008.došao do titule prvaka Evrope. Sve to je Janoviće i ekipu svrstalo na vrh lestvice sportskih idola Crne Gore, dok je najvažnija sporedna stvar na svetu ostala potpuno sporedna.
Zvanično, Crna Gora je član UEFA od 26. januara 2007, a FIFA od 31. maja iste godine. Zbog tog kasnijeg prijema u evropsku i svetsku kuću fudbala, reprezentacija nije učestvovala u kvalifikacijama za EURO 2008. Prema statistici FSCG, prva zvanična utakmica odigrana je u Podgorici. Domaći igrači savladali su Mađarsku sa 2:1. Prvi protivnik na međunarodnoj sceni im je bio Japan od kojeg su pretrpeli poraz 2:0.
U svojoj fudbalskoj, ne tako dugoj i bogatoj istoriji, Hrabri sokolovi su upisali pobedu nad San Marinom kao gosti 0:7, dok dva najveća poraze beleže protiv ekipa Rumunije i Ukrajine. Oba su završena rezultatom 4:0 za protivnika.
Trenutno 44. tim na UEFA rang listi na terenu predvodi Stevan Jovetić, ujedno i najveća zvezda tima. Vest da će biti spreman za utakmice Lige nacija obradovala je i selektora i navijače Crne Gore. Ostali igrači tima Ljubiše Tumbakovića su dosta mlađi, igrači rođeni ’93. i kasnije.
Prve dve utakmice u Ligi nacija Crna Gora igra protiv Rumunije(7.9.) i Litvanije tri dana kasnije.

U Srbiji je fudbal bitniji od vaterpola, ali uspeh je u drugom planu

Fudbal u Srbiji takođe nije na zavidnom nivou. Malo je igrača iz domaćeg šampionata koji mogu parirati već ostvarenim imenima iz evropskih klubova. Po završetku Mundijala nije bilo zvaničnog oproštaja nekog od igrača. Mladen Krstajić je dobio poverenje FSS i Darka Kovačevića, novog sportskog direktora. Uz najavljivane savetnike, tim i taktika Srbije ne bi se trebali značajno menjati ni u Ligi nacija. Krstajić je objavio tim za duele protiv Litvanije i Rumunije. Na spisku nema broja jedan našeg tima – Vladimira Stojkovića, kao ni Luke Milivojevića.

Liga nacija

Liga nacija je novo međunarodno takmičenje u organizaciji Evropske kuće fudbala. Sezona počinje u septembru ove godine, a završava se u junu 2019. Cilj je da Liga nacija zameni prijateljske utakmice i time postane treće najveće takmičenje evropskih timova posle Mundijala i evropskog šampionata.
Reprezentacije su podeljene u četiri divizije po rangu (A, B, C, D). Svaka divizija ima po četiri grupe sa tri ili četiri reprezentacije. Pobednici svake grupe se plasiraju na „fajnal for“, dok će pobednici svake divizije izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.
U slučaju da kroz Ligu nacija plasman na EP izbori selekcija koja je to već učinila kroz redovne kvalifikacije, plasman obezbeđuje prva reprezentacija posle nje. Pobednici obezbeđuju plasmane u jače divizije, dok poraženi se preseljavaju u niže.

Stadion pod Goricom

Pod Goricom, između crkve Svetog Đorđa i centra grada, smešten je Gradski stadion u Podgorici. Tokom šest decenija postojanja,naovom stadionu su stasali neki od najboljih podgoričkih i crnogorskih fudbalera.
Podgoričani su prvi pravi stadion dobili tek nakon II svjetskog rata, tačnije 1947. godine, kada je izgrađena njegova prva verzija sa drvenom tribinom na zapadu. Sedam godina kasnije, stadion je izgorio u velikom požaru, nakon čega je više puta rekonstruisan i dograđivan.

Stadion je bio domaćin i brojnih kulturnih i zabavnih manifestacija. U periodu 1981-1983. godine sagrađena je nova Zapadna tribina sa ložom i VIP salonima.

Prvu fudbalsku utakmicu pod svetlima reflektora na stadionu pod Goricom, domaći tim „Budućnost“ je odigrala 1989. godine. Moderna severna i južna tribina sa novim svlačionicama i pratećim sadržajima su završene 2007. godine.Urađena je i rekonstrukcija terena i nova drenaža, pa je travnata podloga pod Goricom postala najbolja u Crnoj Gori. Osim „Budućnosti“, stadion pod Goricom je i dom reprezentativaca Crne Gore na kojem će 11.10. ugostiti reprezentativce Srbije.

Dodaj komentar