BeliOrlovi.rs > Dres reprezentacije > Dresovi – „Orlovi“ crveno-beli (2018)
Svetsko prvenstvo u fudbalu privlači pažnju stotine miliona ljudi širom sveta i svi detalji pred početak ovog događaja budu ispraćeni “pod budnim okom javnosti“.

Jedna od najvažnijih popratnih stvari jesu dresovi koji se posebno prave za 32 selekcije koliko učestvuje na Mundijalu svake četiri godine.

Tačan datum ili rok kad bi reprezentacija morala da saopšti zvanične dresove ne postoji, ali evo 68 dana do Šampionata poznat nam je skoro pa svaki dres.

Do sada samo Maroko, Danska i Iran nisu zvanično saopštili u kakvoj će opremi igrati na Svetskom prvenstvu, što znači da nam je poznato 29 od 32 dresa.

Lista kompanija koje su učestvovale u proizvodnji dresova je dugačka, a predvode dve najveće Adidas sa 12 reprezentacija i “Najki“ sa 10, odnosno Puma sa četiri, “Nju Balans“ sa dve i Umbro, Humel, “Erea“ i “Ulsport“ sa jednom selekcijom.

Adidas su odabrale: Argentina, Belgija, Kolumbija, Egipat, Nemačka, Iran, Japan, Meksiko, Maroko, Rusija, Španija i Švedska.

“Najki“ će predstavljati: Australija, Brazil, Hrvatska, Engleska, Francuska, Nigerija, Poljska, Portugal, Saudijska Arabija i Južna Koreja.

Pumu su odabrale: Srbija, Senegal, Švajcarska i Urugvaj. “Nju Balans“ će nositi Kostarika i Puma, dok je Umbro izabrao Peru.

Danska se logično odlučila za Humel, Island za “Ereu“, odnosno Tunis za “Ulsport“.

Krenućemo od naše grupe i našeg dresa kojeg su mnogi u javnosti osudili.

Grupa E – Srbija, Brazil, Kostarika, Švajcarska

Fudbalski savez Srbije 19. marta predstavio je gostujući dres našeg tima na Mundijalu. Kao što je i najavljeno, “Orlovi“ će nositi opremu proizvođača Puma.

Posle samo dva dana namerno ili slučajno, reprezentativci Srbiji otkrili su i domaću garnituru na snimanju spota za SP sa Draganom Bjelogrlićem.

Javnost u Srbiji dosta je podeljena što se tiče dresa, štaviše verovatno je i veći broj onih koji misle da je “posao“ mogao da bude bolje urađen.

Prva garnitura dresova ne podseća mnogo na neke prethodne – potpuno je crven sa belim štucnama i belom ’trakom’ koja ide od vrata ka rukavu.

Mnogi su ovaj dres ocenili kao običan i ni po čemu poseban, a neki su ga uporedili i sa dresom Švajcarske.

#srbija

A post shared by ⚽️? (@vladimirstojkovic) on

Kada je reč o gostujućem dresu on izgleda nešto originalnije od prvog. Dres je potpuno beo sa “srpskom trobojkom“ koja ide po sredini dresa. Dizajn izgleda lepo i može se reći da je FSS pogodio sa ovom garniturom.

Ipak, ni ovde nije moglo bez kritika, pogotovo kada je portal “footyheadlines.com“, inače vodeći svetski mediji koji se bavi sportskom opremom (dresovima, kopačkama, loptama) i otkrivanjem novih modela, došao do kako su oni to nazvali, „šokantnih informacija“.

Navodno je nemački proizvođač je gostujuće dresove Srbije i Senegala kreirao tako što je malo izmenio jedan od svojih osnovnih i najjeftinijih modela. U pitanju je generički dres pod nazivom „Liga jersey“ koji predstavlja model i košta oko 20 evra, a na nekim sajtovima se može naći i za manji novac.

Njega odlikuje jednostavan dizajn sa linijama na rukavima i poznatim logoom na desnoj strani grudi, dok su u slučaju opreme Srbije i Senegala samo dodate grafičke opcije određenim delovima dresa.

Portal piše da je jedan od dokaza to što, u slučaju srpskog dresa nijansa crvene boje nije ista na kragni i zastavi koja se pruža po sredini majice, kao što je to slučaj kod opreme drugih timova koje sponzoriše „Puma“.

FS Brazila u martu je objavio tradicionalan žuti samba dres u kojem će “Selesao“ igrati u Rusiji.

Po mnogima ovaj dres sličan je onom iz 1970. godine i Mundijala u Meksiku.

Karakteristično za Brazil dres je žute/zelene boje, dok je rezervna garnitura plava.

Reprezentacija Kostarike takođe je u martu saopštila dresove u kojima će igrati na Mundijalu.

Proizvođač “Nju Balans“ pobrinuo se za njihovu garnituru.

Dres je potpuno crven sa belom bojom oko vrata, a takođe se mogu uočiti i linije koje idu od levog ramena do struka.

Dres Švajcarske po mnogima jedan je od najlepših koji će biti nošeni u Rusiji.

Prva garnitura je crvena, međutim sva je u nekim linijama što daje poseban izgled ovom dresu. Takođe, za razliku od mnogih znak proizvođača “Puma“ nalazi se u sredini.

Sa druge strane rezervni dres je potpuno beo, sa crvenom bojom oko vrata. U našoj grupi tri od četiri reprezentacija imaju crvenu boju.

Izvor: B92

Dodaj komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.