BeliOrlovi.rs > EP 2012 > KOME SMETA SRBIJA?

Posle sjajnog početka kvalifikacija i pobede na premijeri na Farskim Ostrvima, usledile su turbulencije u našem nacionalnom timu, koje se polako smiruju i padaju u zaborav, a reprezentacija nastavlja putem kojim je krenula pre prvenstva sveta.
Ali da li će težak početak kvalifikacija posle svetskog prvenstva u Južnoj Africi i razmirice Fudbalskog saveza Srbije sa gospodinom Antićem uticati na plasman reprezentacije u Poljsku u Ukrajinu sledeće godine ili će možda i pored velike želje i borbe naših momaka plasman biti oduzet za zelenim stolom pod tezom da su Srbi za sve krivi videćemo.
Već posle nedosuđenog penala protiv Slovenije na domaćem terenu činilo se da nešto ne štima i da nas UEFA gleda drugim očima i da ćemo do prvenstva Evrope ako se to nastavi teško doći. Jedino što smo dobili od nedosudjenog penala jesu kazene… Da kazne za naše koji su posmatrali meč i videli neprevu. Kažnjeni su Ivica Dragutinović i Savo Milošević koji su burno reagovali nakon sudijskog previda nesluteći da je to samo početak oduzimanja bodova Srbiji u ovim kvalifikacijama.
Nakon meča sa Slovenijom usledio je meč sa Estoncima u Beogradu. Meč odigran pod vrlo čudnim okolnostima, na polupraznom stadionu Partizana, sa novim trenerom ali i sa problemima koji se nisu mogli resiti preko noći. Sve ovo je uticalo na to da Srbija, sa ekipom kakvu ima, izgubi dobijenu utakmicu i stavi sebe u još težu situaciji, ali i ostavi mogućnost da se iz nje izvadi već na gostovanju u Đenovi.
I onda… došla je toliko iščekivana utakmica sa Italijom. Velika euforija, kako kod reprezentativaca tako i kod navijača koji su čekali da na ovom meču vide bljesak ekipe koja sa svakim može da igra rame uz rame, ali koja to nije pokazala još od meča sa Nemačkom u Južnoj Africi. Sve je bilo euforično, bar ovde u Srbiji, dok se nekih sat vremena pre meča nije pojavila informacija da je napadnut prvi golman reprezentacije Vladimir Stojković i to od srpskih huligana. Počela je sumnja, šta će biti, kako će se to odraziti na igru i povrh svega kako će reagovati ti isti navijači tamo na Marasiju. Neka bude samo mirno… I nažalost nije bilo, ili bolje rečeno usledio je početak kraja.
Vladimir Stojkovic, penal, Srbija-GanaSrpski huligani nisu dozvolili da se odigra meč, ali neverovatna je ta činjenica da je u jednoj zemlji kakva je Italija bilo lakše gledati te huligane i pustiti ih da vršljaju na ogradi, a ne ući i isprazinti tu tribinu i omogućiti neometano odigravanje utakmice. Izgleda da je i u Italiji ovo nekome odgovaralo imajući u vidu to da su italijanski Karabinjeri imali dojavu da se sprema dolazak srpskih huligana i da se to mora sprečiti. Ali uzalud…
Meč u Đenovi nije odigran, a šta mislite ko je najviše oštećen,naravno Srbija. Kazna UEFE nije bila ni malo bezazlena Srbija je izgubila za zelenim stolom, a i kažnjena je jednom utakmicom igranja pred prazim tribinama i opomenuta da ukoliko se ovo ponovi biće izbačena iz takmičenja. Italijanima je laknulo, dobili su najteži meč do sada i izbacili glavnog konkurenta za prvo mesto u grupi, a povrh svega njihova kazna bila je uslovna iako je u takvim situacijama glavni krivac organizator meča, tj. Fudbalski savez Italije i italijanska policija.
Srbija je i ovo stojički prihvatila kao i sve druge poraze u svojoj istoriji i nastavila da se bori sa protivnicima na terenu ne sluteći da su protivnici prisutni i van njega.
Nakon teško izvojevane pobede na praznoj Marakani protiv Severnih Iraca usledio je put u hladnu i zavejanu Estoniju kako bi se revanširalo za neugodan poraz u Srbiji i definitivno vratilo u borbu sa odlazak u Ukrajinu i Poljsku.
U Talinu je sve teklo kako valja,postignut je gol na vreme, naravno srpski navijači zajedno sa Rusima, izbačeni su sa stadiona, a momci su po nenormalnim uslovima nastavili vojevanje na terenu.
A onda šok! Iz diskutabilnog faula Estonci nekoliko minuta pre kraja postižu gol i vraćaju sve na početak. Naši momci nastavljaju da napadaju i onda… Posle postignutog gola u 93. minutu, koji je ruku na srce bio iz nedozvoljene pozicije, ali koji je sudija priznao i pokazao na centar, da bi se posle konsultacije i vraćanja tri poteza unazad Srbiji oduzela pobeda i još jednom bilo stavljeno do znanje da je UEFA i Evropa ne želi na predstojećem Evropskom prvensvu.
Euro 2012 Poljska Ukrajina grbOtvara se pitanje da li ovi reprezentativci ne mogu da se kvalifikuju u Poljsku i Ukrajinu ili im to jednostavno neko ne dozvoljava?Da li Evropa strahuje od ujedinjenja srpskih, poljskih, ruskih i drugih slovenskih navijača i da li je Srbija najpogodnija da iz raznoraznih razloga bude onemogućena da igra na prvenstvu?
Sve su ovo pitanja na koja ćemo odgovore dobiti u narednim mečevima našeg tima, i pitanja na koja se odgovori možda i ne nalaze u Srbiji i među našim reprezentativcima već negde gde je o tome možda već odlučeno .Ko zna, pokazaće vreme…

 

Autor:  Nikola Mihajlović

Dodaj komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.