BeliOrlovi.rs > Iz navijačkog ugla > Vrtlog zvani srpski fudbal

Kuda ide ovaj srpski fudbalski voz? Zalutao je i zapao u vrtlog iz kojeg ne zna da izađe i vrati se na prave šine. Sve je nekako  preteško ili se samo tako čini.

FSS: Navijaci, mislite na Zvezdu i Partizan

U reprezentaciji već duže vrijeme ne cvjetaju ruže. Smjenjivali su se selektori, odlazili reprezentativci, navijači to pozdravljali aplauzima ili zvižducima, mediji to propratili uz poneku dodatu ili oduzetu informaciju.
Sve je to slalo u svijet sliku o „potvrđenom brendu“ loših momaka.

Ni u srpskim klubovima nije bolja situacija. Dugovi na sve strane, neki su ih javno objavili, neki se jos uvijek trude da ih prikriju, ali će na kraju sve izaći na vidjelo. Ne vodi se previše računa o kvalitetu nacionalne lige. Sve vrijeme se govori o rivalitetu Zvezde i Partizana kao glavnih i jedinih konkurenata za titulu. Drugi klubovi su u nekom nižem rangu…

U Evropi i svijetu nam tek ne ide! Uvijek padne neka ledena kiša i pupoljci nade ne postanu ruže. I kada govorimo o reprezentaciji i o klubovima!
Nedovoljno kvalitetna liga, mali broj „jakih“ utakmica, razlozi su što naši predstavnici u evropskim kupovima ne ostvaruju zapažene rezultate. Uvijek im fali i ono malo sreće…
Slična situacija je i sa reprezentacijom! I pored kvalitetnih i priznatih imena u svijetu fudbala koji brane boje Srbije, rezultati su teško vidljivi. Iz UEFA-e i FIFA-e samo stižu kazne za ovo, za ono… Ali nisu ni te krovne fudbalske organizacije krive za rezultate reprezentacije i klubova. Samo što mi volimo da sve prebacimo Platiniju i Blateru koji štite sudije, ne vole Srbe…. Možda ima istine u svemu tome, ali ne možemo kritikovati tuđi rad dok ne popravimo sopstveni teren!
Više smo fudbalska nacija od Engleza (gdje su oni bili na prvom SP?). Ne ostvaruje ni njihova reprezentacija posebne rezultate, ali su „očistili“ sopstveno dvorište, regulisali probleme sa navijačima… stvorili jednu od najjačih liga na svijetu i njihove kritike se poštuju! Slična situacija je i u drugim zemljama.

Fudbal je skup sport i ne možemo očekivati da najbolji reprezentativci igraju u domaćim klubovima, kao vaterpolisti. Ono što možemo jeste da ojačamo domaću ligu, učinimo je konkurentnijom (Srbija ima dosta talentovanih sportista, samo ih treba usmjeriti na pravi put, iskoristiti njihov talenat. U nekom trenutku ih prodati, ali ne dozvoliti prebrz odlazak mladih talenata), riješiti problem sa neredima navijača, korupcijom (na svim nivoima) i onda od mladih i talentovanih igrača domaće lige i onih koji igraju „preko grane“ stvoriti jaku reprezentaciju.

Tad možemo da kritikujemo druge, očekujemo da neko uvaži naše mišljenje… Čini se preteško i jako rizično, ali samo ko rizikuje može i da dobije, te dobro profitira, u svakom pogledu!

Srpski voz bi tako našao izlaz iz ovog vrtloga, i fudalska Srbija bi opet harala evropskim i svjetskim terenima!
*** Već drugi put pišem o situaciji u srpskom fudbalu. Od prvog teksta prošla je skoro godina dana, a stvari se nisu promijenile. Pitam se kad će i čekam da mi neko dobro upućen i stručan da odgovor. Valjda će to biti u skorije vrijeme. Strah me da kasnije ne bude isuviše kasno!

M. Petković

Dodaj komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.