BeliOrlovi.rs > Svetsko Prvenstvo 2018 > SP u Rusiji : Pet mundijalskih činjenica – Neoborivi rekordi?
Bliži se Svetsko prvenstvo u fudbalu! U narednim danima donosimo vam zanimljivosti iz istorije takmičenja!

Svako prvenstvo je zanimljivo samo po sebi! U tih mesec dana igre, fudbaleri će prikazati svoje veštine u želji da odnesu trofej u zemlju iz koje dolaze. Sa druge strane, svaki posmatrač postaje fudbalski stručnjak koji brine o puno toga! Recimo, provjeravaju se rekordi ako se postigne brzi gol, ili „sevne“ crveni…
U narednim redovima vam donosimo pet rekorda koje smo nazvali „neoborivi rekordi“!

#1 Igrač sa najviše kartona na jednoj utakmici

Hrvatski fudbaler Josip Šimunić vlasnik je ovog rekorda! Čovek je dobio tri žuta kartona (61′, 90′ i 93′) nakon čega mu je sudija Graham Pol pokazao crveni! To se desilo na Svetskom prvenstvu 2006. u utakmici koju je njegova reprezentacija igrala protiv Australije.

Malo je verovatno da će neko oboriti ovaj Šimunićev rekord s obzirom na nove tehnologije i povećan broj sudija koji vode računa o svakoj odluci glavnog arbitra.

#2 Reprezentacija sa najmanjim brojem utakmica na Mundijalu

Indonezija će, verovatno zauvek držati ovaj rekord! Jedino ako se čelnici FIFA-e ne odluče za uvođenje pravila iz 1938. od kada datira ovaj rekord!
Naime, Indonezija se te godine kao holandska Istočna Indija direktno kvalifikovala za Mundijal. U prvoj utakmici su zabeležili poraz od Mađarske sa 6:0 i odmah spakovali kofere! Nakon takvog debakla, FIFA se odlučula da sve zemlje koje se kvalifikuju na Svetski kup moraju učestvovati u grupnoj fazi.
Svoj rezultat, Indonezija neće moći popraviti na ovom Mundijalu jer nisu izborili učešće!

#3Najbrži crveni karton

Pretpostavljamo da ni ovo takmičenje neće proći bez najstrožijih kazni, iako se nadamo fer igri svih reprezentacija.
Ali, ono što je teško poverovati jeste da će neko dobiti crveni u prvih 56 sekundi utakmice, ili ranije. Jer tih 56 sekundi je rekord urugvajskor reprezentativca Hosea Batiste.

U susretu protiv Škotske, na Svetksom prvenstvu 1986, Batista je ostavio saigrače da se brane bez njega! Bio je jedan od glavnih igrača u kvalifikacijama te godine, navijači su očekivali da i na Mundijalu te godine bude predvodnik tima do trijumfa. Ipak, Hose se nije mogao kontrolisati, uklizao je protivničkom vezisti Gordonu Strahanu, pa ga je sudija poslao na rano hlađenje u svlačionicu.
Ovim potezom Urugvajac je našao svoje mesto u Ginisovoj knjizi rekorda, a njegova reprezentacija je nakon 0:0, obezbedila prolaz u drugu fazu.

#4 Najbrži gol

Hakan Šukur iz Turske drži rekord najbržeg gola na Svetskom prvenstvu.

Utakmica za treće mesto na SP 2002. Domaćin, Južna Koreja željna dokazivanja pred domaćim navijačima brzo je doživela šok! Šukur je ućutao stadion golom nakon samo 10,8 sekundi od prvog sudijskog zvižduka!
Turci su tu utakmicu dobili sa 2:3, a Šukur u svom jedinom nastupu na svetskim prvenstvima prikazao odličnu igru, upisao asistenciju i gol rekorda vredan.
Prethodno, ovaj rekord je držao čehoslovački fudbaler, Vaclav Masek za gol postignut u 16. sekundi.

#5 Najposećenija utakmica

Brazil – Urugvaj, Marakana 1950.godine

Za obaranje ovog rekorda, neko u svetu mora da napravi novi stadion! Stadion Prvog maja u Pjongjangu, u Severnoj Koreji ima kapacitet od 150.000 mesta, ali je i on daleko od Marakaninog rekorda.

U utakmici za prvaka sveta 1950. godine, Brazil i Urugvaj su igrali pred 173.830 ljudi, po zvaničnim podacima. Nezvanično, najveću utakmicu te godine pratilo je 199.854 fudbalska zaljubljenika!
Utakmica komšija bila je prava poslastica i derbi u kojem je Urugvaj slavio sa 2:1!

Neoborivi rekordi ili ipak ne?! Videćemo šta će nam doneti takmičenje u Rusiji! Sigurno je da će peti ostati netaknut, ali da li će neko postići gol brže od Šukura ili dobiti crveni pre Batiste – čekamo!
Iskreno se nadamo da neće biti slučajeva „Šimunić“, te da će uz pomoć VAR sistema biti smanjen broj sudijskih grešaka.

Dodaj komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.