BeliOrlovi.rs > Pravila > SP u Rusiji : Od Mažića se očekuju kartoni, a od VAR sistema?
SP u Rusiji donosi svakodnevno nove zanimljivosti, a jedna od njih je svakako i upotreba VAR (Video Assitant Referee) sistema.

Srpski sudija Milorad Mažić po drugi put će biti učesnik Mundijala, a pre neki dan pozitivne kritike na njegov račun izneli su ni manje ni više nego Englezi.
Popularni britanski list „The Sun“ u komentarisanju sudija SP u Rusiji, po prvi put je pozitivno ocenio stručnjaka iz Srbije.
Njegova sjajna kontrola vatrenih derbija su mu doneli poziv FS Egipta da 2015. sudi njihov najveći derbi između kairskih rivala Al Ahlija i Zamaleka. Sudi na najvišem nivou, uključujući utakmice Lige šampiona i Evropskog prvenstva„, navodi se u analizi portala.

Oni ističu da je „ledeni“ sudija iskustvo stekao u srpskom večitom derbiju, da ima potpunu kontrolu terena, dok sa druge strane ne voli razgovore sa igračima i „igre“ s kamerama. Upravo su te kamere i VAR u poslednje vreme nakomentarisanije u svetu fudbala.

Od Mažića, kako kažu Englezi, možemo očekivati puno kartona, ali šta možemo očekivati od Video Assistant Referee sistema.

Šta je zapravo VAR

VAR (Video Assistant Referee) je zapravo koriščenje video tehnologije kao pomoć sudijama pri donošenju bitnih odluka. Može se koristiti u četiri sporne situacije: GOL (Video tehnologijom bi se tačno odredilo da li je lopta prešla gol crtu ili ne), (NE)DOSUĐEN PENAL (Sudije bi imale pomoć VAR centra kada je u pitanju prekršaj u kaznenom prostoru nakon koga će odlučiti da li da dosudi ili ne penal), DIREKTAN CRVENI KARTON (Vraćanjem snimaka, utvrdilo bi se da li je igrač zaslužio direktan crveni karton ili ne), ZAMENA IDENTITETA (Ukoliko sudija nakon neke sporne situacije nije siguran ko je zaslužio opomenu, VAR sistem mu može olakšati posao).

Kako mu ime i kaže, sistem je uveden kao pomoć sudijama, ali opet sudija će biti taj koji će odsvirati kraj i početak, dosuditi karton ili penal.

foto:FIFA.com

5 činjenica o upotrebi VAR na SP u Rusiji?

 • VAR će se koristi u sve 64 utakmice Mundijala.
 • VAR tim će se nalaziti u specijalno opremljenoj sobi za video operacije, koja se nalazi u Moskvi.
 • VAR tim će imati snimke sa svih kamera namenjenih za prenos utakmice, kao i dve koje su namenjene samo za ofsajd pozicije i koje sam VAR tim kontroliše.
 • VAR ne donosi odluke, on samo asistira sudiji u procesu odlučivanja.
 • Emiter i komentator će obavestiti navijače o pregledu snimka
 • „Tehnologija donosi transparentnost i kvalitet i daje pozitivan ishod timovima koji odluče da napadnu i rizikuju“

  Dijego Armando Maradona

  Ko je deo VAR tima

  VAR tim će činiti video asistent sudije (VAR) i njegova tri asistenta (AVAR1, AVAR2 i AVAR3). Svi video asistenti će biti izabrani od strane FIFA.

  foto:FIFA.com
  VAR posmatra glavnu kameru provjerava i pregleda incidente na četvorostrukom monitoru. Odgovoran je za vođenje tima i komunikaciju sa glavnim sudijom meča.
  AVR1 je zadužen kao pomoćnik VAR-a i dužan je da ga obaveštava o novonastalim prekršajima ukoliko ovaj pregleda već postojeće sporne situacije.
  AVR2 je zadužen za procenu ofsajd situacija na SP u Rusiji i obavesti o tome VAR kako bi se što pre razjasnila situacija.
  AVR3 se brine o slikama koje će se pustiti na TV, pomaže VAR i obezbeđuje komunikaciju glavne i ofsajd kamere.

  Mundijal u Rusiji sem VAR tehnologije, prvi je po još nekim kriterijumima


  Timu su dostupne 33 kamere od čega osam sa super sloumoušnom, a šest sa ultra tehnologijom usporenog snimka sa kojih će snimke moći prikazivati i navijačima. Dve kamere za ofsajd dostupne su samo sudijskom timu.

  Soba video operacije (VOR)

  Sudijski tim video asistenata na SP u Rusiji biće smešten u centralnoj sobi video operacija, koja se nalazi u Međunarodnom radiodifuznom centru u Moskvi. Svi relevantni izvori kamera sa svih 12 stadiona isporučivaće se VOR putem optičke mreže, odakle će se pregledati i posebnim radio sistemom prenositi glavnom sudiji.

  Sve FIFA sudije, uključujući i našeg Milorada Mažića dobile su jasna upustva oko situacija u kojima trebaju i mogu da zatraže pomoć video sudija. Takođe, upoznati su sa signalizacijom za pozivanje, odnosno poništavanje pomoći VAR tima.

  Upotreba VAR sistema na utakmicama do sada nije davala dobre rezultate, posebno u Italiji, ali iz FIFA-e veruju da će se na ovaj način broj sudijskih grešaka dovesti do minimuma i da će SP u Rusiji biti transparentnije od prethodnih.

  Dodaj komentar

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.