BeliOrlovi.rs > Svetsko Prvenstvo 2018 > SP u Rusiji : 50 dana do Svetskog prvenstva – šta su Rusi pripremili?
Do početka Svetskog prvenstva u Rusiji ostalo je 50 dana! Donosimo vam sve zanimljivosti o ovom, 21. po redu prvenstva sveta u fudbalu.

Odbrojavanje tih 50 dana do Svetskog prvenstva u Rusiji je počelo.
Zvanično, prvenstvo će biti otvoreno 14.juna na stadionu Lužnjiki utakmicom Rusija – Saudijska Arabija. Prvenstvo je specifično po mnogo čemu, a detalje donosimo u narednim redovima.

O prvenstvu

Ovo je 21. izdanje Svetskog prvenstva u fudbalu u organizaciji FIFA-e. Kao što smo već pisali, po prvi put u isoriji Mundijal će se igrati u istočnoj Evropi, a po prvi put domaćin je Rusija!
Na turniru će učestvovati 32 reprezentacije, a žrebom su podeljeni u osam grupa od po četiri ekipe. Utakmice će biti odigrane na 12 stadiona u 11 ruskih gradova.

Od 14-28 juna odigraće se utakmice grupne faze turnira, od 30. juna do 3.jula osminafinala. Četvrtfinalne utakmice su na programu 6. i 7. jula, a polufinala 10. i 11. jula. Susret za treće mesto odigraće se u Sankt Petersburgu 14. jula, a dan kasnije na moskovskom Lužnjiki stadionu veliko finale.
Zanimljivo da će na ovom prvenstvu učestvovati sedam od osam timova koji su prethodno osvajali naslov svetskog prvaka. Jedini tim – šampion koji će propustiti takmičenje u Rusiji je Italija. Sa druge strane, po prvi put predstaviće se reprezentacije Islanda i Paname.

Zvanični logo ovogodišnjeg prvenstva sveta predstavljen je 28.oktobra 2014. godine. Logo odražava srce i dušu Rusije, istorijsku i kulturnu tradiciju ove zemlje.
Maskotu prvenstva su odabrali ruski građani. Tako će za vreme svetskog prvenstva gledaoce zabavljati simpatični vuk po imenu Zabivaka. Vuk je predstavljen u dresu sa nacionalnim bojama i naočarima.

Nagradni fond

Sem što je domaćin po prvi put, Rusija je domaćin prvenstva koje će imati najveći nagradni fond u istoriji.
Nagradni fond je povećan na 400 miliona dolara, a novi šampion sveta će inkasirati 38 miliona, tri miliona više nego u Brazilu pre četiri godine. Drugoplasira ekipa će dobiti 28 miliona dolara, osvajač bronze 24 miliona, a dva manje poraženi u meču za treće mesto.
Reprezentacije koje završe takmičenje u prvoj fazi zaradiće po osam miliona dolara, kao što je bilo i na prethodnom Mundijalu. Sem toga, FIFA će svakom učesniku Svetskog prvenstva nadoknaditi troškove priprema u iznosu od 1,5 miliona dolara.

Kako i gde kupiti karte

foto:fifa
Jedini način da dođete do karata jeste da posetite FIFA internet stranicu. Tu možete kupiti karte za sve utakmice, uključujući i onu kojom će se otvoriti prvenstvo, ali i za finalnu utakmicu. Svi ostali prodavci koji se pojavljuju na internetu – nemaju pravo prodaje. Sve ulaznice će biti označene kodovima i hologramom sa ličnim podacima vlasnika, podacima o utakmici… Ako se ispostavi da imate lažnu ulaznicu, ona će automatski biti poništena i nećete imati pravo ulaska na stadion ni nadoknadu štete. Zato, ako planirate put Rusije, nemojte rizikovati.
Distribucija karata podeljena je u nekoliko faza. Prve karte su puštene u prodaju 14. septembra prošle godine za registrovane korisnike FIFA sajta. Poslednje karte u internet prodaju puštene su 18.aprila, a od 1.maja do dana finala karte će se moći kupiti na mestima posebno obeleženima širom Rusije. Do sada je prodato oko dva miliona karata.

Pasoš ili Fan ID za vreme Svetskog prvenstva

Ako ste kupili kartu za neku od utakmica, tu nije kraj! Da bi ušli na stadion morate imati Fan ID. To je personalizovan dokument kojim se indentifikujete kao vlasnik karte i posetilac. Centri za registraciju već su otvoreni u Moskvi, a možete to učiniti i putem interneta. Nakon kupovine karte potrebno je da popunite upitnik na sajtu fan-id.ru, koji će proveriti Agencija za sprovođenje zakona u Ruskoj Federaciji. Ovaj sistem je prvi put predstavljen za vreme Olimpijskih igara u Sočiju, a korišten je i na Kupu konfederacija 2017. godine -cilj je da se spreči ulazak huligana na stadione. Sem toga, uz posedovanje FanID, navijači mogu uživati u uslugama besplatnog gradskog i međugradskog prevoza, korišćenja posebnih vozova na relaciji između gradova domaćina, a za inostrane turiste to je prilika da dođete u Rusiju bez izdavanja vize…

Rusija je iskoristila organizaciju Svetskog prvenstva i za rekonstrukciju saobraćaja. Izgrađeno i popravljeno je gotovo 200 kilometara puteva, modernizovano 20 železničkih stanica, otvorene metro stanice u Novgorodu, Sankt Petersburgu i Moskvi. Opremljeno je 16 bolnica novom opremom…
Unapređujući zemlju, Rusi nisu zaboravili ni na ekologiju. Svi stadioni na kojima će se igrati utakmice Svetskog prvenstva izgrađeni su prema „zelenim“ standardima.

Nema sumnje da Rusi žele da zadive javnost i da spremaju spektakl, sa posebnom pažnjom na bezbednost učesnika, ali i posetilaca! Ostaje da svakog dana brišemo po jednu crtu do tog 14.juna kada ćemo videti realizaciju ruske ideje kada je fudbal u pitanju. I naravno navijati za reprezentaciju Srbije!

Na portalu BeliOrlovi.rs za vreme odigravanja SP bićete u prilici da pratite direktan prenos utakmica reprezentacije Srbije, ali i da čitate o odigranim utakmicama i najzanimljivijim dešavanjima u Rusiji.
Do tada bavimo se prognozama, završetkom organizacije i timovima koji putuju u Rusiju!

Dodaj komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.