Svaka legenda je na sebi svojstven nacin jedinstvena, očaravajuća i ponekad nestvarna. Mi, obični smrtnici, obično gledamo kraj koji iznedri junake, za koje pomislimo da su rođeni kao najbolji i da im je u životu sve med i mleko!

Ova legenda ne traje 1000 godina, ali uporedimo li je sa takvima, videćemo da su jako slične – u početku prolaze kroz teškoće, ali na muci se poznaju junaci i samo takvi opstaju i traju.

Legenda o kojoj pišem na ovoj maloj hartiji traje nešto više od dve decenije, ali zaslužuje čitave spise, knjige…

Počinje 21. oktobra 1981. godine u Užicu i ne govori o borbi sa kiklopim, čudovištima.. Ova legenda govori o čoveku koji postavlja nove granice fudbalske igre i jedan je od najboljih ambasadora za odbranu svog gola, terena, kluba… Da, upravo tako… u ove tri reči staje više značenja od onoga što ste pročitali i razumeli.

Divimo se svakom njegovom pokretu, udarcu i odbrani i mislimo da je to došlo preko noći. Da li je? Sam on je izjavljivao da je bilo teško trenirati u vreme bombardovanja njegove zemlje, ali ni to ga nije omelo da ispuni svoj san, da zaigra na beogradskoj „Marakani“ u dresu Crvene Zvezde. Ispunjenje dečačkog sna dalo mu je još više želje i samopouzdanja za osvajanje titula i ostavljanje dubokog i svetlog traga u klubu.

Iz Crvene Zvezde otišao je u Moskvu i uspešno branio boje Spartaka. Nakon hladne Rusije odlazi u kišovitu Englesku i potpisuje ugovor sa Mančester junajtedom, velikanom engelskog, evropskog, ali i svetskog fudbala.

Mnogi mladi igrači bi se zadovoljili samim potpisivanjem ugovora i sedenjem na klupi crvenih đavola, ali ne i on. Svakog dana se trudio i borio za svoje mesto na terenu što je Aleks Ferguson znao prepoznati, ali i svi drugi kada su ga prvi put videli u dresu junajteda.

Svaka sezona je bila priča za sebe, a poseban pečat ima 2008. godina kada je nakon titule prvaka Engleske i Evrope uvršten u tim sveta uz Kasiljasa, Kaku, Gerrarda…

U sezoni 2009/2010 Mančester junajted je izgubio titulu, ali on nije izgubio poštovanje drugih. Svoju naklonost posebno je isticao Real Madrid, ali se on nije oglašavao do završetka SP u Južnoj Africi, kada je produžio ugovor sa engleskim klubom.

Igrač kojem za glavnu karakteristiku ističu koncentraciju, ali on je igrač koji u svakoj utakmici pruža odličnu igru, zaustavlja protivnike i pravi bedem u odbrani. Ono što ovu legendu čini jedinstvenim jeste da, iako igra u odbrani, često zatrese mrežu protivnika.

Veliki igrač i veliki čovek, koji ne igra samo u slučaju povrede ili kartonske suspenzije.

Za reprezentaciju daje poseban maksimum, bez obzira na važnost utakmice. Svaka njegova odbrana, navijačima daje nadu da će napad ka protivničkom golu biti uspešan.

90 minuta koncentracije za 90 minuta radosti, je nešto što ga, po mnogima karakteriše

Svojom čistom igrom i gestovima van terena promoviše svoju otadžbinui narod na pravi način, ponoseći se svojim poreklom i svim postignutim do sada.

Rekoh da je najbolji ambasador odbrane svog gola, terena, kluba, ali da te reči imaju dublje značenje. Imaju… kad stoje uz ime Vidić, Nemanje!

Autor: Mirjana Petković

Dodaj komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.