BeliOrlovi.rs > Iz navijačkog ugla > Umesto da slavimo godišnjicu, mi tugujemo

Na današnji dan, pre godinu dana, Srbija je pobedila Rumuniju sa 5:0 i direktno se plasirala na SP u Južnoj Africi! Te večeri slavilo se na sve strane, kao da su se Srbi celoga sveta ujedinili te večeri.

Mogli smo da počnemo slaviti godišnjicu u petak uveče, ali…  mnogo toga nam se obilo o glavu od tog 10.10.2009. Slavlje plasmana, hvalospevi navijača i predsednika FSS, odrazili su se pljuvanjem na reprezentaciju nakon što se nismo plasirali u drugu fazu SP. Smenjen je selektor Antić, a na njegovo mesto došao je Vladimir Petrović Pižon. To je stvorilo veliki gnev kod navijača koji su često iskazivali poruke za odlazak rukovodstva FSS.

Nadali smo se da će novi selektor na svom debiju pokoriti protivnika, ali i sve navijače koji su, na neki način bili protiv njega. No, ništa od toga se nije desilo.

U goste nam je došla Estonija, a mi smo se pokazali kao… pa teško je reći da li kao dobri ili loši domaćini. Dobri smo bili po goste, a loši po svoj ugled. Igra naših reprezentativaca nije ličila na onu staru, dobru igru, koja je uvek obećavala golove. Ova je bila nekako zatvorena, kao da je smišljena pet minuta pre početka meča, sve je delovalo sivo, kao i mršavih 0:0. Možda je go Kuzmanovića vratio tračak nade, ali je Lukovićevo spuštanje za Stojkovića uništilo srpski brod! 1:3 za Estonce u sred Beograda, pa kako to reći, a ne zaplakati nad tužnom igrom ili sudbinom naših momaka.

Sad je najlakše da ih kritikujemo! No, da li je njima  lako? Svi oni, ili većina, imali su u proteklom periodu jako teške utakmice sa svojim klubovima i sve to je ostavilo trag umora. Nisu se još uvek uklopili u sistem novog selektora, nisu mogli podneti zvižduke sa tribina… a sad još i pretnju predsednika FSS kako će im oduzeti nacionalni dres!
Pa da li je moguće da to jedan čovek izdrži, jer i oni su ljudi?!

Lako je da ih sad pljujemo i kažemo da je Vidić štoper, da ne treba da ide u napad, da je sad ostavio saigrače u nezgodnoj situaciji. Možda je taj isti Vidić krenuo u napad da pomogne svojim saigračima i nije mislio na taj žuti karton, već samo na to da se popravi rezultat. Možda je Luković mislio da će se Stojković vratiti ka golu i da će prihvatiti spuštenu loptu…. možda treba sagledati stvari iz više ugolova, pa ih onda ocenjivati….

Mi Srbi smo uvek znali da nakon velikog uspeh doživimo velike neuspehe, pa da se opet vratimo na stari put. Ja lično, verujem u naš tim i nadam se da će uspeti da se izdignu iznad situacije i da će napraviti „iznenađenje“ u Italiji. Ono što me još uvek brine jeste rukovodstvo FSS. Da li jedan čovek, pa bez obzira da li je predsednik, selektor ili bilo ko drugi ima pravo da preti igračima koji igraju za svoju zemlju, da li to postoji još igde, do u Srbiji? Ja mislim da ne postoji! Gde su bili svi ti koji danas kritikuju, da čuju glas igrača kada je bilo aktuelno pitanje o smeni selektora?

Ne želimo valjda da ovako ispraćamo naše reprezentativce?!

Lako ih je hvaliti kad pobeđuju, a sad, kad gube, teško ih je braniti? Zar se na muci ne poznaju junaci? Naši Orlovi su više puta dokazali da su junaci, pomozimo im da to budu i ovog puta!

Autor: Mirjana Petković

Dodaj komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.