BeliOrlovi.rs > Iz navijačkog ugla > Srpski Petko, brazilski Pet, legenda u celom svetu okacio kopacke o klin

Legenda brazilskog fudbala, čovek koga je 48 miliona brazilskih navijača proglasilo najboljim igračem te zemlje, fudbaler koji je igrao za velike svetkse klubove, odlučio je da stavi tačku na svoju, više nego uspešnu karijeru. Naravno reč je o Dejanu Rambu Petkoviću.

Niko nije znao da će dečak rođen 10.septembra 1972. godine u Majdanpeku postati fudbalska legenda, iako se danas može reći da je verovatno prvo potrčao za loptom, a onda prohodao.

Karijeru je počeo u FK Majdanpek, stigao u Radnički iz Niša, a onda je zaigrao za najveći srpski i svoj omiljeni fudbalski klub – Crvenu Zvezdu gde je za tri godine upisao 132 nastupa i 38 golova. Onda kreće njegova svetksa karijera – od Reala iz Madrida do pet brazilskih klubova.

Možda to mnogi nisu očekivali, ali Rambo je svojim driblinzima, asistencijama i golovima zadivio sve u zemlji fudbala, čak dotle da je upravo on, pored Bekenbauera i Euzebija jedini stranac uvršten u fudbalsku Kuću slavnih Brazila.

Bio je to samo razlog više da iz utakmice u utakmicu pruža bolju igru, što su znali da cene navijači u Brazilu. Česta pojava na Marakani, ali onoj u Brazilu bila je naša zastava sa likom Ramba Petkovića. On im se naravno svakog puta oduživao prelepim golovima.
I upravo tu, na najpoznatijem stadionu u svetu, brazilskoj Marakani, Dejan Rambo Petković je postao tek peti stranac koji je to učinio (pre njega to su učinili Nemac Franc Bekenbauer, Portugalac Euzebio, Paragvajac Romerito i Čileanac Elijas Figueroa).

Najlepši fudbal je igrao kako u 20 tim, tako i danas kada ima 39. godina, a sve to bez ijedne priče koje danas prate mlade i uspešne sportiste. Ipak, odlučio je da stavi tačku na jednu lepu i uspešnu karijeru.
Povodom završetka njegove karijere, režiser Darko Bajić je snimio film o Dejanu Rambu Petkoviću pod nazivom „O GRINGO“ (Veliki stranac), a premijera je zakazana za 4. maj i u Riu i u Begoradu.

A  kako bi on bio zaista drugačiji od drugih, Rambo će imati dve oproštajne utakmice.
Prva je 5. juna u Rio de Ženeiru, kada će Flamengo igrati protiv Korijantesa, i to prvenstvenu utakmicu, a druga je 9. avgusta kada će na beogradskoj Marakani snage odmeriti Crvena Zvezda i Flamengo.
Na beogradskoj Marakani je počeo da se ostvaruje njegov dečački san (da zaigra za Crvenu Zvezdu), i upravo tu, gdje je sve i počelo, označiće se kraj jedne duge i veoma uspešne karijere!
Mnogi će ostati uskraćeni za majstorije Dejana Petkovića, od koga svaki igrač može mnogo da nauči! Ko zna, možda nam vreme donese još jednog igrača sa ovih prostora koji će napraviti karijeru kao Rambo, iako će to biti jako teško!
I meni je bilo teško pisati o jednoj fudbalskoj veličini kakav je Dejan Petković, jer jedno slovo može da pokvari utisak na njegovu karijeru i ličnost! Nadam se da takvih slova nije bilo, i da će Rambo biti u vašim srcima zauvek, kao što je u mom! Ono što vam mogu zasigurno tvrditi jeste da je ponosan i lep osećaj biti prezimenjakinja ovog velikog čoveka i velikog sportiste.

Za kraj, pogledajte video sa nekim od poteza i golova Dejana Ramba Petkovića napravljen od strane brazilskih navijača u čijem opisu piše: „Video posvećen najboljem strancu u istoriji Brazila. Fudbalskom geniju. Naravno Petkoviću…“

httpvh://www.youtube.com/watch?v=7BhQ5KYGMlw

 

Dodaj komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.