BeliOrlovi.rs > Mlada reprezentacija > Akcija „Igraj za Srbiju“: Okup talentovanih igraca koji trenutno zive van Srbije

Kapiten kadetske reprezentacije Australije, koji živi u Sidneju želi da igra za selekciju Srbije, FSS već stupio u kontakt sa mladim fudbalerom. Pre nešto više od šest meseci, fudbalski savez Srbije pokrenuo je akciju „Igraj za Srbiju“ sa ciljem da okupi talentovane igrače i decu, koja trenutno žive van Srbije, a zainteresovana su da jednog dana nose dres našeg nacionalnog tima.

Milos Degenek, buduci reprezentativac fudbalske reprezentacije Srbije

Ovo je samo prvi korak, dok će u nastavku akcije biti organizovane selektivne utakmice širom Evrope.

Na adresu FSS stiglo je preko 300 prijava iz svih krajeva sveta, a najmlađi prijavljeni dečak je rođen u Cirihu 2007. Na Terazijama 35, već su sa nekim od prijavljenih igrača stupili u kontakt, a nadaju se da će uskoro kroz projekat „Igraj za Srbiju“ dobiti nekog novog Nevena Subotića ili Zdravka Kuzmanovića.

Projekat je pokrenut sa ciljem da nam se javi što više dece iz inostranstva. Akcija ide u dobrom smeru, a sledeći korak je selektivna utakmica. Još ne znamo gde ćemo je organizovati u zavisnosti odakle nam stigne najviše prijava – ističe Zoran Laković, generalni sekretar FSS.

Do sada najviše prijava stiglo je iz Švajcarske, Austrije, Nemačke i skandinavskih zemalja, ali talenti su pronađeni i u dalekoj Australiji.

– Nedavno smo stupili u kontakt sa Milošem Degenekom, koji je izrazio želju da igra za reprezentaciju Srbije. Kapiten je reprezentacije Australije do 17 godina, igra na poziciji štopera i zadnjeg veznog. Izuzetno je talentovan igrač, koji se sa Australijom već plasirao na SP u Meksiku, što našu selekciju tek očekuje. Sada ne bi mogao da igra za kadetsku reprezentaciju Srbije koju vodi Milovan Đorić, ali za selekciju do 19 godina može – kaže Igor Gačić, sekretar stručnog štaba mlađih kategorija.

U FSS kažu da je mladi Australijanac izuzetno zainteresovan da igra za reprezentaciju Srbije.

– Degenek živi u Sidneju, igra za Blektaun siti. Koliko nam je poznato njegovi roditelji su izbegli iz Hrvatske. U svakom slučaju, raduje nas činjenica da ima veliku želju da zaigra za Srbiju, nadamo se da ćemo ga uskoro videti i na terenu.

Projekat „Igraj za Srbiju“ dao je već i prve rezultate, obzirom da je za kadetsku reprezentaciju Srbije nedavno zaigrao Dobrosav Kostić iz Hofenhajma, koji se takođe poslao prijavu u FSS.

– Na jednu selektivnu utakmicu pozvan je i Dobrosav Kostić iz Nemačke, koji je odmah skrenuo pažnju na sebe. I on je došao preko akcije „Igraj za Srbiju“. Selektor kadeta Milovan Đorić ga je već uvrstio na spisak putnika za pripreme na Dorjanu, a biće i na širem spisku za Prvenstvo Evrope. Pored njega na selektivnoj utakmici učestvovali su i igrači iz Norčepinga, Rapida iz Beča, Frajburga. Trenutno nisu u prvom planu, ali to ne znači da smo ih odstranili, mi i dalje računamo na njih.

Akcija se za šest meseci pokazala kao izuzetno uspešna, ali na Terazijama 35 priznaju da ima i određenih negativnosti.

– Moramo da budemo oprezni, jer sa ugledom FSS ne može niko da se igra. Primećene su i određene negativnosti, gde roditelji kalkulišu sa pozivima FSS, tako što sa istim odu u savez zemlje u kojoj žive. U svakom slučaju takvi slučajevi su zanemarljivi, zahvaljujemo se svima koji su aplicirali za naš projekat. Sve prijave obrađujemo i svako dete će biti ispraćeno to je sigurno – zaključio je Gačić.
M. Milanović

USLOV DRŽAVLJANSTVO SRBIJE

Da bi neko mogao da aplicira za projekat „Igraj za Srbiju“ uslov je da ima srpski pasoš ili državljanstvo.

Prijavljuju nam se deca koja nemaju naš pasoš ili državljanstvo. Najviše takvih primera imamo iz Austrije, čiji zakonom nije predviđeno dvojno državljanstvo. Ovde dolazi do problema, jer bez našeg pasoša, igrač ne može da bude reprezentativac Srbije – jasan je sekretar stručnog štaba mlađih kategorija.

Za prijavu, kliknite ovde

Izvor: Sportski Zurnal

1 komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  • e pa dok vam je djoric neki selektor a i ostala druzina nije nista bolja,nema nista od toga da pravi talenti igraju za srbiju.kad bi se malo ogledali na bosnu,no niko nema takve lopove i mafijase kao srbija