BeliOrlovi.rs > Iz navijačkog ugla > Derbi – ljubav ili ludost

Derbi! Pitam se da li ijedan sportski ljubitelj ostaje imun kad čuje ovu reč?! Verovatno ne, iako mnogi od njih ne znaju ni pravo značenje, ni poreklo ove reči.

 

Derbi je označavao trku najboljih grla u Epsomu, kasnije je označavao borbu dva kluba za titulu, a danas označava bilo koji meč najtrofejnijih ili gradskih rivala.

 

Od svih svetskih sportova, najjače značenje ima fudbalski derbi. Bez obzira na jezik, rasu, ligu… svi fudbalslo sladokusci žive za taj dan – dan derbija. Svaki derbi je na svoj način poseban, svaki od njih je praznik za koji se navijači posebno spremaju – pesme, koreografije, transparenti sa porukama igračima ili upravi.
Jedinstvo na tribinama svog kluba daje posebnu čar i snagu u borbi sa protivničkim navijačima bez obzira na rezultat.
U samom početku popularizacije fudbalske igre, na tribinama stadiona sedeli su samo muškarci. Danas, žene sve više „zauzimaju“ tribine i sa istim adrenalinom bodre svoj klub kao muškarci.
Nekako taj dan postaje dan bez borbe za muško – žensku ravnopravnost, a pretvara se u zajedničku borbu koja će da nosi igrače njihovog kluba od prvog do poslednjeg sudijskog zvižduka.

Sa druge strane, kao i svuda, postoje protivnici fudbalskog derbija. Oni ne razumeju šta ljude privlači na stadione ili pored TV prijemnika da 90 minuta prate derbi. Svi, ili većina njih, smatraju da su navijači pomalno nasilni i nenormalni, posebno kada izađu na ulice i natpevavaju se stvarajući nesnošljivu buku. Normalni ili ne, svi navijači se trude da baš taj derbi ostane upamćen u istoriji kluba.
Možda je to jedan od retkih dana kada zaboravljamo na sve probleme i mislimo SAMO na tu utakmicu, na tih 90 minuta borbe, pesme, radosti i pomalo tuge na zelenom terenu iskazujući ljubav svom klubu.

Pitanje derbija ostaje razmirica poput one ko je stariji – koka ili jaje. To pitanje traži odgovor od svih generacija, traje večno. Tako će i pitanje derbija – ljubav ili ludost, kao i on sam da traje koliko i čovečanstvo.

Mirjana Petković

Dodaj komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.