BeliOrlovi.rs > Aleksandar Kolarov > Ko će biti Krstajićevi „ratnici“ u Rusiji? (Drugi deo)
Prvi deo je bio namenjen golmanima, dok ćemo u ovom delu pričati o igračima iz odbrane. Možda je prvi deo bio lak za analiziranje i razotkrivanje ko će biti na spisku od golmana, ali zato nas u ovom delu očekuje daleko veća neizvesnost.
Reprezentacija Srbije u fudbalu u Pumin belim dresovima pred mec sa Nigerijom
Reprezentacija Srbije u fudbalu u Pumin belim dresovima pred mec sa Nigerijom

Odbrana

Odbrana je u fudbalu sinonim za sigurnost. „Bez dobre odbrane nema ni dobrog napada“ je poznata izreka ljubitelja fudbala. Reprezentacija Srbije je u kvalifikacijama pod vođstvom selektora Muslina igrala u drugačijem sistemu(od 54. reprezentacije Srbija je zauzela 19. mesto u kvalifikacijama gledajući segment koja reprezentacija je primila najmanje golova) nego sada pod Krstajićem pa je zato možda još teže predvideti ko će se najbolje uklopiti u istom. Krenućemo od onih koji po nama imaju najsigurnije mesto.

Aleksandar Kolarov

Aleksandar Kolarov

Levonogi fudbaler Rome je nezamenljiv na levoj strani terena u reprezentaciji Srbije. Odmah ćemo na početku naglasiti da je možda dešavanjima oko kapitenske trake(da li je on zaslužuje ili se pak ista treba vratiti na ruku prethodnom kapitenu) bačena senka na učinak Kolarova u kvalifikacijama iza nas, a i godinama unazad, ali mi ne zaboravljamo njegove prodore po levoj strani i golove koje je postizao u prošlosti. Pored ovih činjenica i sezone iz snova sa Romom(ove sezone su igrali polufinale lige Šampion izbacivši prethodno favorizovanu Barselonu) on ne da ima sigurno mesto kraj leve aut linije već nema pravog konkurenta koji bi ga na toj poziciji ugrozio. Njegov kvalitet su pohvalile i mnoge svetske tv stanice komentarima tipa: nijedna ekipa u Ligi šampiona ne napada po levoj strani, i na to sve uspešno, koliko to radi Roma.

Zaključak: Aleksandar Kolarov će sigurno zauzeti mesto u odbrani kraj leve aut linije.

Branislav Ivanović

Branislav Ivanovic

Doskorašnji kapiten reprezentacije Srbije ove sezone nastupa za Zenit, a nekako svoje najbolje partije prikazivao je u crvenom dresu. Siguran u odbrambenim zadacima, opasan iz prekida za protivnički gol. Šta treba da očekujemo još od centralnog odbrambenog fudbalera? Ako na to sve dodamo koliko je dugo u reprezentaciji i njegovu konstantnost u klubovima za koje je nastupao i ligama u kojima je igrao… Stvarno previše argumenata koji govore za njega.

Zaključak: Branislav Ivanović bi morao da se nađe u centralnom delu odbrane, a da li će tako i biti ostavljamo selektoru da odluči.

Nikola Maksimović

Nikola Maksimovic

Fudbaler Spartaka iz Moskve bi imao priliku da protiv Brazila odigra meč na „domaćem“ terenu. Po nama njegova pozicija u startnoj postavi nije tako sigurna kao što je slučaj sa dvojicom gore navedenih. Maksimović je u Spartak stigao kao pozajmljen igrač Napolija i sada, za razliku od Italije, u Rusiji redovno igra za svoj klub. Niko ne želi da diskutuje o njegovom potencijalu i mogućnostim, ali posle nekoliko kikseva na terenu u dresu reprezentacije se dovodi u pitanje njegova sigurnost. Da li je sada drugačije kada redovno igra za svoj klub, pa će kiksevi biti samo ružna prošlost ili pak ne? To je pitanje koje će selektoru stvarati glavobolju u narednom periodu.

Zaključak: Nezhvalno je reći da li će Maksimović biti u startnoj postovi ili ne(odgovor na to pitanje saznaćemo u Rusiji), ali je po nama siguran putnik na Svetsko prvenstvo.

Antonio Rukavina

Antonio Rukavina

Igrač o kome se diskutuje mesecima unazad- da li zaslužuje mesto u prvoj postavi ili ne? Odgovor na ovo pitanje je teško dati. Rukavina ne beleži konstantno nastupe za Viljareal i možda je to jedan od uzroka što u reprezentaciji ima i loših dana. U zadnjih nekoliko utakmica je igrao za klub iz Španije i to može biti ohrabrujuća okolnost pred Svetsko prvenstvo, ali isto tako kao i kod Maksimovića se postavlja isto pitanje- da li je to dovoljno za njegova najbolja izdanja?

Zaključak: Njegov glavni konkurent za poziciju desnog beka je Basta. S obzirom da i fudbaler Lacija ne beleži konstantno nastupe za svoj tim u Italiji smatramo da neće biti prevelika razlika ma za koga se Krstajić bude odlučio, ali da Antonio treba da putuje u Rusiju to ne dovodimo u pitanje.

Duško Tošić

Dusko Tosic

Fudbaler Bešiktaša će po nama biti glavni konkurent Maksimoviću za poziciju u centralnom delu odbrane. Tošić već nekoliko godina unazad igra standarno za svoj tim i pruža konstante partije pritom pored dobrog učinka u odbrani uspeva da postiže i golove. Mnogi ga smatraju ne previše talentovanim i atraktivnim, u fudbalskom smislu, za gledanje, ali je kod njega jedna stvar sigurna- kada je na terenu on će sigurno dati svojih 200%. Da li je to dovoljno za mesto u prvoj postavi?

Zaključak: Ako uzmemo u obzir njegovu konstantnost u klubu i maksimalno zalaganje na terenu on definitivno zaslužuje da bude jedan od putnika u Rusiju, a da li će biti i u prvoj postavi… Po nama šanse za tako nešto su 50-50.

Jagoš Vuković

Jagos Vukovic

Iako je ovaj fudbaler bio izostavljen u poslednje dve prijateljske utakmice, smatramo da je itekako zaslužio mesto među putnicima za Rusiju. Zašto? Zato što je izneo veliki teret na svojim leđima u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i u odbrani je bio jednako zaslužan sa svojim saigračima za svaki neprimljen gol. Na to sve ćemo dodati njegove dobre nastupe kako u Olimpijakosu tako i sada u Veroni, pa i zaključiti da je nepravedno bio izostavljen u spomenutim utakmicama.

Zaključak: Ako se Vuković ne nađe na spisku putnika za Rusiju, Krstajić će morati da iznese dobro obrazloženje zašto je tako postupio. Po nama, ako ne u prvoj postavi, Jagoš se MORA naći na klupi na Svetskom prvenstvu.

Ivan Obradović

Ivan Obradovic

Jedini konkurent Kolarovu na poziciji levog beka. Fudbaler Anderlehta je na početku svoje karijere imao veliko poverenje Radomira Antića i upravo je on dobijao prednost u odnosu na Kolarova, ali se u međuvremenu situacija drastično promenila. Imao je problema, ali se sada u Anderlehtu vraća na „pravi put“, no nismo mišljenja da može do prve postave.

Zaključak: Ivan Obradović će biti jedan od putnika za Rusiju, ali mislimo da zbog superiornosti Kolarova na toj poziciji neće imati previše prilike da pokaže šta ume.

Dušan Basta

Dusan Basta

Spomenuli smo fudbalera Lacija kada smo pričali o Rukavini. Ova dvojica fudbalera su rođena i iste godine i dele sličnu sudbinu u svojim klubovima gde ne igraju konstantno i gde se ne mogu pohvaliti nekim dobrim nastupima. Pozicija desnog beka je po nama možda najslabija tačka uz svo poštovanje dvojici navedenih.

Zaključak: Uz Rukavinu i Basta bi trebalo da se nađe među putnicima za Rusiju. Ako nam postavite pitanje ko od njih dvojice treba da zaigra od prvog minuta, dobićete sledeći odgovor: obojica su približnog kvaliteta i smatramo da se neće primetiti velika razlika ma ko od njih dvojice bude zauzeo mesto uz desnu aut liniju.

Ko još?

Uz gore navedene moramo spomenuti Matiju Nastasića čiji je nastup na Svetskom prvenstvu pod znakom pitanja zbog povrede. Ako se oporavi od iste, definitvno zaslužuje put u Rusiju.

Miloš Veljković igra sezonu iz snova u Verderu iz Bremena i ne treba da čudi ako se nađe na spisku.

Nemanja Milunović igra konstanto u Bate Borisovu i kod Muslina je bio daleko zastupljeniji sve do teške povrede posle koje je imao dugu pauzu. Da li nastupi u beloruskom timu mogu biti merilo pitanje je na koje će Krstajić dati odgovor.

Nikola Milenković u Fiorentini odešavljava svojim nastupima u prolećnom delu sezone. Ozbiljna liga, a Nikola postaje ozbiljan kandidat za A reprezentaciju.

Stefan Mitrović konstantan u svom timu, ali je imao dosta loših intervencija u dresu reprezentacije. Ipak dovoljno da se nađe među putnicima za Rusiju?

Vukašin Jovanović je još jedan mlad fudbaler koji u dresu reprezentacije odigra možda i iznad svojih mogućnosti, dok u svom klubu ima problema da se izbori za startnu postavu. Pozvati ga i dati mu motiv više da nastavi sa vrednim radom?

Vujadin Savić se posle povratka u Crvenu Zvezdu preporodio i zaigrao kao nekad kada se od njega očekivalo da jednog dana postane reprezentativac Srbije. Da li su naša liga i nastupi u Ligi Evropi u jednoj sezoni dovoljni za poziv na Svetsko prvenstvo?

Zaključak

Definitivno postoji još sijaset fudbalera koje možemo navesti, ali da li isti mogu da pruže isto ili više od gore navedenih? Teško je reći. Krstajić će saopštiti svoj spisak, a ovo je bio naš izbor fudbalera koji su svojim nastupima u sezoni koja je na izmaku skrenuli pažnju na sebe. Da li je to dovoljno za put u Rusiju? Videćemo…

U narednim danima budite uz sajt BeliOrlovi.rs i očekujte tekst o fudbalerima koji nastupaju u veznom redu.

Dodaj komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.