BeliOrlovi.rs > Intervju fudbalera > Intervju sa Markom Vejinovićem
Imamo priliku da vam predstavimo još jednog potencijalnog reprezentativca Srbije, on nije nastupao za mladje selekcije Srbije. Pošto poseduje Holandsko državljanstvo, rodjen u Amsterdamu, nastupao je već za mladje selekcije te države. Ali da vas prvo upoznamo sa našim sagovornikom...

Reč je o Marku Vejinoviću, fudbaleru rodjenom 1990 godine, koji trenutno uspešno nastupa za Herakles u Erediviziji.

Marko Vejinović

Marko upoznaj naše čitaoce sa tvojom fudbalskom karijerom kako je sve počelo, za koje si sve klubove nastupao u Holandiji u mladjim selekcijama kao i za prve timove tih klubova…

Počeo sam da treniram kad sam imao 7 godina u jednom malom klubu cije ime je Zeeburgia. Veoma brzo su me primetili skauti Ajaksa i tamo sam proveo veoma lepih 7 godina. Igrao sam u jednoj odličnoj generaciji Ajaksa sa kojom sam osvojio mnogo domaćih i internacionalnih trofeja. Jednu godinu sam proveo u Utrehtu i zatim prešao u AZ iz Alkmara. Veoma brzo sam došao do prvog tima i imao debi sa 17 godina u šampionskoj generaciji AZ-ta,tako da je moja prva profesionalna sezona završena prvim za mene velikim trofejom, a to je da smo bili šampioni Holandije i to sa mnogo manjim klubom u konkurenciji Ajaksa,PSV-a,Tventea… Evo već treću sezonu nastupam za Herakles iz Almela. Mislim da imamo odličan tim,zadnje tri sezone smo u vrhu Holandskog prvenstva i borimo se za ligu UEFA… na kratko ćemo vam spomenuti da je Marko nastupao za selekciju Holandije do 19 godine- u 17 odigranih utakmica zabeležio 6 golova, a stigao je i da upiše i 2 nastupa za selekciju do 21 godine.

Poznato nam je da ste u Holandskoj ligi debitovali za AZ Alkmar, čiji je tada trener bio, proslavljeni Holandski trener, Luis van Gal. Recite nam nešto o tom iskustvu i radu sa tako poznatim trenerom i njegovim uticajem na vaš dalji razvoj…

Imao je značajan uticaj na moj razvoj. Prvo sam igrao sa sjajnim saigračima,to su bili sve sami reprezentativci. Samo igranje sa takvim igračima pričinjavalo je veliko zadovoljstvo ali i veliku obavezu. Sa njima je bilo zanimljivo igrati i sa takvim saigračima se napreduje krupnim koracima. Naravno tu je bio i poznati trener Van Gal koji je sve to uklopio u jednu sjajnu celinu. Tada smo izlazili na kraj sa velikim klubovima,pobedjivali ih i bili hit Holandije… Mnogo sam tad naučio i od saigrača i od trenera Gala. Na kraju je bilo veliko zadovoljstvo doživeti da se voziš “pobedničkim brodom”  proslavljajući titulu,sjajan osećaj.

Verujemo da je većini ljudi u Srbiji nepoznanica na kom delu terena vi nastupate. Možete nam reći nešto malo više o tome: na kojoj ste poziciji najkorisniji po ekipu ili i na kojoj vi najviše volite da igrate?

Mogu da igram na svim pozicijama kao vezni igrač u centralnom delu terena,zavisi od sistema. Najbolje se snalazim  kao ofanzivni vezni igrac… Trenutno u Heraklesu igram u veznom redu polu-desno, u Holandiji tu poziciju zovu broj 8 i to mi odgovara…

Marko Vejinović

U prethodnih 9 utakmica koje ste zabeležili za Herakles, zapalo nam je za oko da ste zabeležili 5 asistencija u tim mečevima. Takav profil igrača je potreban našoj reprezentaciji… Kako biste odreagovali ukoliko bi na vašu adresu stigao poziv selektora „Orlova“?

Što se tice reprezentacije velika stvar je biti reprezentativac neke zemlje, ja sam osetio šta to znaci nastupajući za selekcije Holandije,bio sam kapiten U19 i imam nastupe za U21, poslednje u junu  na turniru u Austriji. Uvek razmišljam samo o sledećoj utakmici, sledećem protivniku, ne razmišljam previše unapred i ne maštam,samo se trudim da svaku narednu utakmicu odigram maksimalno…ostavlja nas u nedoumici dali bi radije obukao crveni ili žuti dres.

Kako komentarišete neuspeh Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo? I neka paralela sa uspehom Holandske reprezentacije koja već duže vreme igra izuzetan fudbal…

U Holandiji je sve organizovano,sredjeno… Od stadiona, pomoćnih terena, opreme… Sve je na visokom nivou,imaju razradjen način rada, uvek se zna ko sta radi. Tako je u svakom klubu,tako je i u svim reprezentativnim selekcijama. Imamo ligu u kojoj svako svakoga može da pobedi, puni su stadioni. Jako se dobro radi sa mladim igračima koji lako dobijaju šansu da pokažu šta znaju. Zatim imamo odličnu ligu B timova, odnosno dve lige B timova, prvu i drugu gde se isto igraju dobre utakmice.

Bez obzira na sve to Srbija uvek ima odlične igrače jer smo talentovana nacija.Potrebni su novi stadioni i po meni  liga B timova… ovo je zanimljiva ideja da se i u našoj ligi uvede liga B timova i tako bi se igrači koji nemaju zavidnu minutažu u prvom timu pokazali svoje znanje u B ligi i sigurno ranije dobijali šansu nego sada i sakupili prekopotrebno iskustvo.

Dejan Stanković se po svemu sudeći povlači iz reprezentacije Srbije. Jedno mesto više… Da li smatrate da Srbija trenutno ima igrača koji će nadoknaditi njegovo mesto i iskustvo u reprezentaciji? Da li možda i sebe vidite kao neku od potencijalnih zamena za budućnost u crvenom dresu Srbije?

Dejan Stankovic je veliki igrač, neće biti lako bez njega. Isto tako Srbija uvek ima dobre i talentovane igrače koji dolaze i koji će biti spremni da ispune zahteve reprezentacije. Ono što je po meni loše to je povlačenje Nemanje Vidića iz reprezentacije. Gledao sam utakmicu protiv Slovenije i bilo mi je krivo. Mislim da je na kraju utakmice bilo najteže Nemanji Vidiću. Posle sam čuo mnogo loših komentara. Nemanja je imao hrabrosti da šutira penal, mnogim velikim igračima se desilo da promaše penal, ali to nije razlog za loše komentare. Sigurno je Vidić želeo najbolje, prvo je igrao a nije bio potpuno oporavljen, zatim je imao „petlju“ i izveo penal, mislim da je sve to za pohvalu onome ko razume fudbal. Mislim da je bila obaveza dati podrsku Vidiću posle svega. Bilo bi dobro da njegova odluka nije definitivna, pa na kraju krajeva ipak je on kapiten Mančester Junajteda i jedan od najboljih odbrambenih igrača sveta.

Marko Vejinović

Pogled u budućnost: slede kvalifikacije za svetsko prvenstvo 2014 u Brazilu. Kako vidite šanse naše reprezentacije u grupi sa: Velsom, Makedonijom, Škotskom, Belgijom i Hrvatskom?

Mislim da je grupa dobra, nije laka sigurno. Biće teško ali mislim da Srbija sigurno ima kvalitet da prodje kvalifikacije i zaigra na svetskom prvenstvu u Brazilu.

Za kraj kakvi su vaši planovi za budućnost i možda neka poruka za naše čitaoce…

Da igram što bolje, a ostalo će doći samo… Pozdravljam sve vaše čitaoce…

Bilo nam je drago što ste izdvojili malo vremena za nas i naše čitaoce i želimo vam sve najbolje u daljoj karijeri pa možda i u dresu „Orlova“…

Hvala vama…

(Beli Orlovi, D. Jevremović; Foto: Arhiva)

Dodaj komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.